Crima organizată devine din ce în ce mai puternică prin fraudarea bugetului Uniunii Europene, spune Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European. Aceasta spune că fraudatorii vizează acum noi linii de finanțare, adică PNRR. Prejudiciul estimat în cele peste 200 de investigații EPPO este de aproape 2 miliarde de euro.
Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European: „Noi am identificat că în spatele acestor fraude, în mare majoritate, se află grupuri criminale organizate, iar modul lor de operare este unul foarte complex”
„Ei creează un număr mare de companii false, de operatori economici fictivi, recrutează diverse persoane și lideri profesioniști, coordonează prezentarea documentelor contabile și legale proiectând cu atenție declarațiile false și documentele falsificate. Clar că numărul cauzelor care implică fonduri din Next Generation vor crește. De ce? Pentru că în acest an banii vor fi trimiși statelor membre, deci cumva fraudele se comit acum și în viitorul apropiat”, a spus Laura Codruța Kovesi într-un interviu SpotMedia.
Laura Codruța Kovesi: „În foarte multe dintre dosarele noastre care care privesc frauda cu TVA, și faptele au fost comise pe teritoriul mai multor state, o să vedeți că se regăsește și România”
Într-un interviu pentru SpotMedia, Kovesi mai spune că frauda cu TVA a devenit o altă afacere a multor grupuri de criminalitate organizată, iar acest tip de fraudă a devenit o practică tolerată, ceea ce este de neacceptat.
Iar în dosarele internaționale de acest fel sunt implicate și organizații din România, mai spune procurorul șef al Parchetului European.
„În foarte multe dintre dosarele noastre care care privesc frauda cu TVA, și faptele au fost comise pe teritoriul mai multor state, o să vedeți că se regăsește și România. De ce? Pentru că avem un număr mare de companii fictive care funcționează în România, de companii care au fost create doar cu scopul de a frauda atunci când se fac tranzacții care implică TVA. Avem chiar și platforme online, avem grupuri organizate care își creează propriile lor criptomonede și fac diferite speculații. Deci noi vedem în dosarele noastre foarte multe conexiuni cu România”, a mai spus Laura Codruța Kovesi în interviul SpotMedia.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea