Ediție specială, astăzi, la România în Direct, Moise Guran o are alături pe Laura Codruța Kovesi, proaspăt instalată la șefia noului Parchet European. Urmăriți aici live textul emisiunii:
Moise Guran: Eu sunt interesat, ca tot românul, ce salariu o să aveți?
Laura Codruța Kovesi:
- Cred că să primesc în jur de 12.000 de euro pe lună, aici, în România și la DNA și la Parchetul General, era în jur de 3500-4000 de euro pe lună
- Institutia o să intre în funcțiune la anul, avem un sediu provizoriu, care a fost pus la dispoziția noastră de autoritățile luxemburgheze
- Primești salariu și te descurci, îți închiriezi locuință. Eu mi-am găsit la 3000 de euro pe lună un apartament cu două dormitoare, este cumva aproape de viitorul loc de muncă, nu e ceva deosebit, destul de modest, îmi rămân bani, nu ma plâng
- În perioada asta destul de grea pentru mine, cât a durat selecția, sprijinul oamenilor a fost extrem de important, am trecut prin momente dificile în plan personal. Sper ca activitatea pe care o voi desfășura să vină ca o mulțumire a acestui sprijin și a acestei încrederi care mi-a fost oferită de oameni simpli.
Ascultător: Felicitări, doamna Kovesi, sunteți un model de integritate și profesionalism, dar îmi pare rău că plecați
Laura Codruța Kovesi:
- Să ne bucuram pentru mine că plec, pentru sistemul judiciar din România, va fi o experiență extraordinară și vreau să o folosesc pentru a construi apoi ceva în România
- Una dintre atribuțiile mele va fi să țin legătura cu toate instituțiile din România
Ascultător: Dacă erați în locul președintelui Iohannis, v-ați fi revocat din funcție?
Laura Codruța Kovesi:
- E destul de dificil să dai răspuns, în calitate de președinte al României trebuie să respecți legea, iar deciziile CCR sunt obligatorii
- E greu să dau un răspuns direct. Dincolo de această revocarea, ea a fost un lucru bun pentru mine. Dacă eu aș fi rămas șef la DNA, toată energia mea era pentru DNA. Această revocare o iau ca pe un lucru bun. Am contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, să se lămurească statutul procurorilor în viitor. Poate CCR să decidă revocarea unei persoane din funcții fără a se putea apăra?
- Speră să avem decizia CEDO până la sfârșitul anului
Ascultător: Aș dori să transmiteți un mesaj oamenilor simpli din România
Laura Codruța Kovesi:
- Lupta infracționalității va continua. Noi o să investigăm fraudele cu fonduri europene. Cu siguranță, activitatea noastră va avea un impact important în cele 22 de state membre. Investigăm acele infracțiuni care afectează, până la urmă, banii cetățenilor.
- Poate de multe ori, e mai important să le iei banii, decât să stea infractorii în pușcărie
- Nu m-ați susținut degeaba, eu îmi voi continua activitatea, poate și mai bine decât în România. O să am o echipă de procurori din toate cele 22 de state membre.
Laura Codruța Kovesi:
- Viața se va însănătoși în România. Sunt tot mai mulți oameni care conștientizează că fenomenul corupției este grav. Schimbarea vine și din noi. Această luptă cu corupția nu se termină în câteva luni. E o luptă continuă. Când am fost revocată din DNA, am spus NU ABANDONAȚI! Eu nu am abandonat, nici colegii mei din DNA nu cred că vor abandona.
- Oamenii din DNA sunt aceeași, e doar o chestiune de motivare și de mobilizare acum.
- Reușita mea poate fi un semn pentru ei, că indiferent de obstacole poți să reușești. Ei trebuie încurajați, susținuți. La fel cu toți oamenii din România.
Ascultător: O felicit. Laura Codruța Kovesi un model, unul dintre modelele noii generații, așa cum e Simona Halep în sport. Ce va însemna abuzul în serviciu pe viitor? Cum vedeți recuperarea prejudiciilor? Care vor fi metodele care pot fi aplicate, astfel încât recuperarea prejudiciilor să fie făcute rapid?
Laura Codruța Kovesi:
- Din punctul meu de vedere e simplu: modificări legislative
Moise Guran: Ministrul Transporturilor a încercat să oprească avioanele la sol…
Laura Codruța Kovesi:
- Să luam un alt caz, un polițist care înmatriculează un autoturism cu numere false, încalcă un regulament intern. În acest moment, polițistul încălcând doar regulamentul, nu mai poate fi tras la răspundere penală. El a încălcat doar un regulament intern, nu o lege.
Ascultător: Cu actuala CCR poate fi făcută o reformă reală a justiției? V-ați gândit să candidați la prezidențiale?
Laura Codruța Kovesi:
- Nu m-am gândit să candidez la Președinție, au fost tot felul de speculații. Eu sunt procuror, această încredere am câștigat-o pentru că mi-am făcut treaba ca procuror. Eu mai am încă lucruri de făcut în justiție. Din această poziție pot ajuta.
- Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez în justiție. Dacă România are nevoie de experiența mea, pot ajuta la modificări legislative. Nu m-a concediat România, nu înseamnă că am plecat și nu mă mai interesează ce se întâmplă în România.
Ascultător: Concluziile raportului MCV. Care e părerea legată de modul în care aceste concluzii vor influența activitatea DNA? Bulgaria a scăpat de MCV, noi nu.
Laura Codruța Kovesi:
- În raportul MCV, sunt câteva recomandări pentru alte instituții decât DNA, instituții în care activează politicieni. Nu e vina DNA că avem acum un raport critic. Nu acesta a fost elementul principal, câte anchete a avut România și câte a avut Bulgaria. Ceea ce se impută în raportul MCV nu vizează activitatea DNA. Este cu sigurnață vina politcienilor care au luat măsuri în ultimii doi ani și au determinat acest raport negativ.
Ascultător: Cine ne garantează că prejudiciile vor fi recuperate? Legile se vor schimba?
Laura Codruța Kovesi:
- Există hotărâri definitive ale instanțelor, trebuie să le excuți. Trebuie executate bunurile inculpaților. Ține de voință, e responsabilitatea insitutuțiilor din Finanțe. Ar trebui să avem aceeași eficiență nu doar în cazul oamenilor care nu își plătesc impozitele.
- Mulțumesc celor care m-au susținut, mi-ați transmis gânduri bune și m-ați încurajat, sper ca activitatea la Parchetul European să fie la fel de eficientă ca în România.