Invitată la Europa FM, în emisiunea DRUM CU PRIORITATE, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Koveși a declarat că a refuzat să participe la audierile comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 întrucât nu există nici o prevedere legală care să o oblige să meargă la audieri.
”Am răspuns, însă, în scris, la toate solicitările Comisiei și am explicat”, a precizat, în direct la Europa FM, Laura Codruța Koveși.
“Statutul nostru de independență ne conferă dreptul de a refuza astfel de invitații. Nu o să comentez activitatea acestei comisii și nici propunerile ei. Nu i-am acuzat niciodată pe membrii comisiei parlamentare de anchetă și nici nu consider că sunt de rea voință.”
Referitor la Proiectul legilor justiției, Laura Codruța Koveși a declarat ca procurorii nu fac legi, le aplică, ”dar noi avem dreptul la opinie. Am făcut observații de fiecare dată când au fost modificate legi care ne priveau direct.
Tudorel Toader trebuie să explice de ce vrea să schimbe legile justiției. Nu am văzut niciun fel de fundamentare, nu știu ce analize au fost avute în vedere – a spus Laura Codruța Koveși, șefa DNA, la Europa FM în cadrul emisiunii Drum cu prioritate. Aceasta a subliniat că mai multe dispoziții din propunerile ministrului Justiției afecteaza in mod grav activitatea procurorilor.
Suntem într-o procedură de consultare privind acest proiect. Punctul nostru de vedere vizează doar activitatea procurorilor. Noi am semnalat că trecerea inspecției judiciare în subordinea ministrului justiției este o problemă, atâta timp cât ministrul justiției este om politic.
Nu este cazul actualului ministru, dar, de-a lungul timpului, au fost și ministri oameni politici. Inspecția judiciară nu trebuie politizată”.
”Dacă șeful acestei instituții (DNA – n.r) ar fi subordonat politic sau procurorii ar fi subordonați politic, câte anchete ar mai viza oamenii politici?”, se întreabă retoric Laura Codruța Koveși.
”DNA nu este în conflict cu Inspecția Judiciară. Noi suntem obligați să punem la dispoziția Inspecției documentele necesare pentru orice verificare. Ancheta Inspecției Judiciare a început în luna martie. Noi ne continuăm treaba, continuăm să facem dosare.
Astăzi, raportul preliminar al Comisiei de anchetă privind prezidenţialele din 2009 conţine o serie de propuneri pentru elaborarea unei legi care să reglementeze modul în care astfel de comisii vor funcţiona pe viitor, solicitând introducerea inclusiv a unor sancţiuni pentru persoanele publice care refuză participarea, dar şi includerea unor puteri reale de constrângere a acestora să vină la audieri”.