Pe colinele din apropiere de Bologna, în nordul Italiei, există o fermă unde sunt crescute 700 de măgăriţe. A devenit practice un centru unde se fac experimente medicale, asta după ce laptele de mărgăriţă a trezit interesul experţilor în sănătate.
Primele cercetări au indicat că este o alternativă extrem de bună la laptele de vacă, ştiindu-se că multe persoane sunt alergice la cel de vacă, în special copiii sunt alergici la anumite proteine din laptele de vacă.
Peste jumătate din producţia de lapte de la această fermă merge direct la unităţi pediatrice din regiune. Medicul pediatru Giovanna Monti a studiat efectele laptelui de mărgăriţă asupra copiiilor, încă din 2004.
Cu un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi un nivel ridicat de omega 3 şi 6, practic aceeaşi nutrienţi care se găsesc în uleiul de peşte, laptele de mărgăriţă poate scădea colesterolul.
Conţine şi calciu, extrem de important pentru copii dar şi o enzime care protejează împotriva infecţiilor intestinale.
Deşi nu are destule calorii pentru a asigura mâncarea unui bebeluş, doctorul Monti se aşteaptă ca laptele de mărgăriţă să între, în viitorul apropiat, în competiţie cu toate prafurile care se folosesc acum pentru hrănirea nou-născuţilor.
În mod curios, şi numărul de cazuri de alergii în urma consumului de lapte de soia e tot mai ridicat, de ceva timp.