Papa Francisc a îndemnat zecile de mii de pelerini care au asistat la liturghia oficiată la Șumuleu Ciuc să conviețuiască în pace și să transforme resentimentele în ceva pozitiv.
“Să parcurgem căile împăcării precum Maria!”, a spus Suveranul Pontif.
Potrivit liderului Bisericii Catolice, că acest pelerinaj „aparține moștenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradițiilor românești și ungurești deopotrivă, participă la ele și credincioși de alte confesiuni, și este simbolul dialogului, al unității și al fraternității, un apel de a recupera mărturiile de credință devenită viață”.
Suveranul Pontif a făcut apel la conviețuirea în pace și pentru ca resentimentele să se transforme în ceva pozitiv, notează Mediafax. De asemenea, a spus că încurajează libertatea, fraternitatea, dorința de bine și de adevăr.
“A peregrina însemnă a fi conștienți că venim ca popor în casa noastră, că avem conștiința că formăm un popor, un popor a cărui bogație stă în miile sale de chipuri, în culturi, limbi și tradiții, sfîntul popor credincios al lui Dumnezeu, care, împreună cu Maria este pelerin, cântând milostivirea Domnului. Dacă în Cala Galilei, Maria a mijlocit la fiul ei să facă prima minune, în fiecare sanctuar Ea veghează și mijlocește nu numai în fața Fiului său, dar și în fața fiecăruia dintre noi pentru a nu lăsa să ni se fure fraternitatea de către vocile și rănile trecutului, care alimentează diviziunea și fragmentarea. Evenimentele complexe și triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult-râvnită conviețuire fraternă. A peregrina înseamnă a privi nu atât la ceea ce am fi putut fi, ci mai degrabă la tot ceea ce ne așteaptă și nu mai putem amâna. Înseamnă a crede în Domnul care vine și care este în mijlocul nostru și încuraja libertatea, fraternitatea, dorința de bine, dorința de adevăr și de dreptate”, a spus Papa Francisc.
În timpul Sfintei Liturghii, Papa Francisc a mai spus că trebuie să ne întoarcem spre Fecioara Maria și Ea să ne învețe cum să „ne țesem viitorul”.
“A peregrina înseamnă angajamentul de a lupta pentru ca cei care ieri au rămas în urmă să devină protagoniștii de mâine, iar protagoniștii de astăzi să nu fie lăsați în urmă mâine. Pentru aceasta, frați și surori, pentru a face aceasta, e nevoie de o muncă artizanală pentru a țese împreună viitorul. Iată de ce suntem astăzi aici: pentru a spune împreună: <Mămă, învață-ne să țesem împreună viitorul. Mamă, învață-ne să trasă împreună viitorul>. A peregrina înseamnă a ne întoarce să privim către Maria și către alegerile lui Dumnezeu. Ea, o fată din Nazaret, dintr-o mică localitate din Galileea, la periferia Imperiului Roman, dar și la periferia Israelului, prin darul ei a fost capabilă să dea început revoluției gingășiei. Misterul alegerii din partea lui Dumneze care își fixează privire asupra celor slabi pentru a-i domoli pe cei puternici ne îndeamnă și ne încurajează și pe noi să spunem , ca și eq, ca Maria, pentru a parcurge căile împăcării. (…) domnul nu dezamăgește pe cel care riscă. Să mergem, dar să mergem împreună”, a mai spus Suveranul Pontif.
Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie. În prima zi, Sanctitatea Sa a fost în București, iar sâmbătă vizitează Șumuleu Ciuc și Iași. Duminică va avea loc beatificarea celor șapte martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj, urmând ca ceremonia de plecare să se desfășoare în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, pe Aeroportul Internațional Sibiu.