Stațiunea Zakopane se află în sudul Poloniei, aproape de granița cu Slovacia. La 1.000 de metri altitudine, Zakopane se întinde într-o vale, între Munții Tatra și Dealul Gubałówka. Din orașul Cracovia, turiștii pot lua trenul sau autobuzul; în două ore și jumătate sunt la destinație. Până în Cracovia nu avem zboruri directe, așa că putem face escală în Varșovia sau Viena.
Stațiunea este foarte mare; dacă ar fi să comparăm cu stațiunile montane din România, Zakopane este cam cât toate stațiunile de pe Valea Prahovei la un loc.
Ce găsesc aici turiștii? Iarna, condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă. Vara, se pot face drumeții sau alpinism. Nu e de mirare că anual peste 250.000 de turiști ajung aici.
Românii vor fi surprinși să constate că obiceiurile din zonă seamănă foarte tare cu cele de acasă: se pot plimba cu sănii trase de cai sau sunt ademeniți cu cîrnați la grătar și vin fiert cu scorțișoară.
De altfel, așezarea a fost întemeiată de valahi. Mai precis, de păstori români. Și acum, aici trăiește o minoritate cunoscută sub denumirea de ”gorali” sau ”munteni”. Multe dintre tradițiile lor amintesc de obiceiurile românești, iar în vocabular au cuvinte precum vatră, colibă, baci, fluier, brânză. Și muzica lor populară seamănă foarte bine cu folclorul românesc.
Cât despre cazare, în Zakopane sunt hoteluri foarte luxoase, de 4 și 5 stele.
Cei care au chef de plimbări pot lua la rând magazinele de pe cea mai populară stradă din oraș, Krupówki. Aici se află și multe restaurante, iar atmosfera e animată de cântăreți stradali.
Nu lipsesc produsele specifice stațiunii, cum ar fi un oscypek (foto), adică brânză afumată făcută după o rețetă secretă.