Confidenţialitate

La schi în stațiunea elvețiană Davos

Auzim de Davos în fiecare an pentru că aici se desfășoară Forumul Economic Mondial. Exclusivista stațiune din Alpii Elvețieni este de ani buni un adevărat paradis al schiorilor. Orașul se află în cantonul Graubunden și are o populație de 11 mii de locuitori. Este localitatea aflată la cea mai mare altitudine din Europa: 1.560 de metri.

 

În Davos sunt 320 de kilometri de trasee montane, bine marcate, ceea ce transformă regiunea în una dintre cele mai mari zone de schiat din lume. Este, în același timp, cea mai mare stațiune de schi din Elveția. Turiștii pot practica aici de la snowboarding la salturi cu parapanta sau drumeții pe traseele amenajate. Este și o destinație pentru patinatori, amatori sau profesioniști. De altfel, ringul Eisstadion a găzduit Campionatul Mondial de Patinaj Artistic și campionate de hockey. Iar pentru cei care nu se abat de la un stil de viață sănătos nici în vacanță, în Davos sunt numeroase centre de fitness sau centre spa.

 

Cei care nu țin neapărat să urmeze un regim drastic în vacanță pot arde niște calorii la shopping, dansând într-unul din cluburile de noapte sau plimbându-se pe străzile orașului. Vor descoperi că localitatea se împarte în două mari zone: Davos Dorf și Davos Platz.

 

Ca o imagine de ansamblu, stațiunea nu seamănă cu cele din Austria, unde unitățile de cazare sunt ceva mai rustice. Dimpotrivă! Aici hotelurile sunt ultra-moderne și cele mai multe au 4 și 5 stele. Ceea ce întărește ideea că este o stațiune exclusivistă. O săptămână de cazare costă de la 1.500 de euro în sus. În general, tarifele sar de 2.000-2.500 de euro. Cât despre mese, în Davos sunt multe restaurante, terase și baruri cochete, atât cu mâncare traditională elvețiană, cît și cu meniuri internaționale. Prețurile sunt destul de piperate. Însă, din review-urile celor care și-au făcut vacanțele aici reiese că merită fiecare euro.

 

Stațiunea, extrem de aglomerată iarna, nu ar trebui ocolită nici vara, când e o explozie de verde. E o desfătare mai ales pentru bicicliști – care pot face trasee prin păduri.

 

Ca fapt divers, în acest aer curat, elvețian, a lucrat o vreme și cunoscutul scriitor german Thomas Mann, autorul romanului ”Muntele vrăjit”. Cred că peisajele elvețiene l-au inspirat în scrierea acestei cărți.