La mulţi îi spunem, sâmbătă, lui Nicolae Lupescu, glorie a fotbalului românesc şi a clubului Rapid în anii 70. Născut pe 17 decembrie 1940 la București, povestea sportivului, ajuns acum la 76 de ani, a fost continuată și de fiul lui, Ionuț Lupescu, are a jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994.
”Am învățat să joc fotbal pe Şoseaua Antiaeriană, unde m-am născut. Pe câmpul ăla am învăţat fotbal. În piciorul gol am jucat. Căci adevăratul fotbal se învaţă în piciorul gol. Să simţi mingea, ca brazilienii. Unde e acum Stadionul Steaua era un lac, pe vremea aia. Jucam fotbal pe câmp şi după aia ne aruncam în lacul ăla cu apă limpede. (…) Când eram mic nu ţineam cu nicio echipă. Prima dată am dat probe la Steaua. Nu m-au primit. Au zis că n-am stofă de fotbalist. Am tăcut din gură şi am ajuns la Rapid. Nea Căliţă (n.r. – Nicolae) Roşculeţ era antrenor la Rapid şi rector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Ţinea la mine mult şi m-a luat din Divizia B, de la Flacăra Bucureşti. La Rapid am stat rezervă o jumătate de an. După aia am intrat în echipă şi n-am mai ieşit vreme de 12 ani, tată”, își amintea Nicolae Lupescu într-un interviu acordat ziarului Adevărul.
Fostul internaţional Nicolae Lupescu a strâns peste 20 de meciuri în tricoul echipei naţionale şi a rămas în memoria microbiştilor când la Campionatul Mondial din Mexic l-a marcat pe Pele. România se calificase în premieră în perioada postbelică la o astfel de competiție, acesta fiind și primul CM de fotbal organizat în America de Nord. Pentru cum a jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, în martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.