Confidenţialitate

La mulţi ani, Dumitru Prunariu!

În a 27-a zi de septembrie, îl aniversăm pe Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în cosmos.

Călătoria sa istorică a început la 14 mai 1981, pe când avea 28 de ani.

Misiunea Soiuz 40 a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, timp în care naveta a înconjurat Terrra de 125 de ori, parcurgând peste 5 milioane de kilometri.

A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din București (1976), în această perioadă fiind deja pilot sportiv în cadrul aerocluburilor din București și Brașov. În 1985, a devenit doctorand în cadrul Institutului de Aviație din București, iar în 1999 a obținut titlul științific de doctor inginer cu specializarea Dinamica sistemelor aerospațiale. A beneficiat de o bursă în cadrul Institutului Internațional de Formare și Management în Aviație din Montreal (Canada, 1991) și a lucrat ca inginer la Întreprinderea de construcții aeronautice IAR Ghimbav (1976-1977). A urmat cursurile Școlii militare de ofițeri în rezervă pe care a absolvit-o în 1977.

În 1978, Dumitru-Dorin Prunariu a fost selecționat în cadrul grupului de candidați cosmonauți români pentru programul „Intercosmos”. În 1978 a devenit ofițer activ al armatei române.

Între anii 1978 și 1981, a participat la ultimele pregătiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip „Soiuz” și laboratoare speciale de tip „Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauților „Iuri Gagarin” de lângă Moscova. Echipajul din care făcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic româno-sovietic.

Astfel, în seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora Bucureștiului), a decolat în spațiul extraterestru cu nava Soiuz 40, care a efectuat joncțiunea cu complexul orbital „Saliut 6-Soiuz-T4”.

La misiunea Soiuz 40 au participat, în calitate de comandant, Leonid Ivanovici Popov, un cosmonaut sovietic de origine ucraineană, aflat la un singur zbor cosmic înainte de a fi inclus în respectiva misiune, și românul Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut-cercetător. Echipajul de rezervă a fost format din Iuri Romanenko (URSS) — comandant și Dumitru Dediu (România) — cosmonaut cercetător.

Revenirea pe Pământ a avut loc la 22 mai 1981. În urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut român și al 103-lea cosmonaut din lume.

„Anii trec, dar important este ce experiență lăsăm în urmă, câți tineri mobilizăm să ne calce pe urme și, normal, câte eforturi facem să menținem ceea ce este și să dezvoltăm ceea ce trebuie dezvoltat”, spunea cosmonautul român u ocazia împlinirii a zece ani de existență a Clubului de astronomie „Meridian Zero”, din Oradea.