Arheologii au descoperit sub vechea Catedrală Catolică din Iaşi o criptă goală și peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, una în poziție nefirească. Sub Catedrala Catolică din Iaşi s-ar afla ruinele unei biserici din secolul al 14-lea.
Espiscopia Romano Catolică a început, anul trecut, un proiect de consolidare a vechii Catedrale din centrul Iașului.
Arhelogii care au început săpăturile în sacristia vechii biserici au descoperit și vestigii de a căror existență nu se știa până acum.
“A fost găsită o criptă, aflată sub altarul bisericii vechi, care a fost sfințită în 1789. Cripta este goală, așteptăm să vedem dacă dedesubt sunt morminte sau dacă s-a făcut această criptă în vederea unor ulterioare înmormântări. S-au descoperit morminte despre care aveam documente. Așteptăm finalizarea săpăturilor, se așteaptă să se descopere fundațiile vechii catedrale, despre care ne vorbesc documentele că ar fi de la sfârșitul secolului 14, începutul secolului 15”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano Catolice, Corneliu Cadar.
Pentru arheologi, o criptă descoperită sub o biserică nu este o surpriză, astfel de vestigii apărând sub multe dintre bisericile din Iași. Însă misterul este un imens cavou gol, de trei metri lungime, doi metri lățime și doi metri adâncime.
“Când ne-am uitat puțin în interior, așteptam să fie un osuar, adică atunci când au făcut biserica nouă sau au făcut reparații au pus oasele descoperite acolo. Înăuntru este absolut gol”, a declarat arheologul Stela Cheptea.
În plus, arheologii au descoperit în sacristia bisericii peste 30 de schelete îngropate la diferite adâncimi, de la 2,5 la 4,25 metri.
Printre schelete a fost găsit și unul așezat într-o poziție nefirească.
“În fața Palatului Culturii am găsit, în urmă cu mai mult timp, o necropolă care nu era creștină, aparținând unor migratori. Ei erau în poziție chiricită. Un asemenea mormânt am găsit și aici”, a declarat Stela Cheptea.
Arheologii speră ca după această descoperire istorică să găsească şi prima necropolă din această zonă, o biserică ortodoxă care se presupune că ar fi în zona Palatului de Cultură, aflat la mai puțin de un kilometru distanță de vechea Catedrală Catolică, acolo unde au loc acum săpăturile.
Foto: Episcopia Romano Catolica Iasi