O realitate dureroasă: una din trei femei din Uniunea Europeană este victimă a violenței domestice, iar România ocupă un loc fruntaș în acet clasament rușinos.
Statisticile arată că la fiecare 30 de secunde o româncă este agresată fizic, iar 3 din 10 românce au fost agresate fizic sau psihic de la varste fragede. Însă, în realitate, numărul lor este mult mai mare pentru că cifrele oficiale includ doar cazurile care ajung în atenția autorităților.
De Ziua internațională a eliminării violenței împotriva femeilor, Comisia Europeană anunță că în 2017 va sprijini mai multe proiecte care urmăresc stoparea fenomenului și ajutorarea victimelor.
De pildă, proiectele care ar sprijini femeile-victime ale violenței domestice să revină la muncă după ce au ieșit din adăposturi vor primi fonduri europene, a declarat comisarul european Věra Jourová. Comisia Europeană este pregătită să aloce șase milioane de euro unor inițiative de acest gen venite din partea ONG-urile. Propunerile vor fi selectate pe 10 decembrie. Alte patru milioane de euro sunt destinate pentru campanii de informare și educare.
Potrivit statisticilor, cea mai obişnuită formă de violenţă în familie prin care trec femeile din toată lumea este violenţa fizică.
În medie, cel puţin una din trei femei este bătută, obligată să facă sex sau supusă vreunui alt abuz de către partenerul ei de-a lungul vieţii.