Potrivit procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, procesul riscă să rămână fără niciun verdict, dacă instanța nu dă o soluție până la sfârșitul anului. Și asta pentru faptele s-ar prescrie în luna decembrie, după 6 ani de amânări.
‘
Procurorii anticorupție au stabilit că Institutul de Cercetări Alimentare a fost privatizat cu păgubirea statului cu 60 de milioane de euro.
‘
Unul dintre inculpații din dosar, fostul ministru Sorin Pantiș, acuză DNA că a inventat acest prejudiciu.
‘
Până acum, toți inculpații din dosar s-au declarat nevinovați.
‘
‘
Avocații lui Dan Voiculescu vor încerca să obțină schimbarea încadrării juridice a faptelor de care este acuzat. Mai exact apărătorii vor să nu mai fie cercetat pentru spălare de bani, ci pentru tăinuire.
‘
‘
La ultimul termen din 7 iulie, judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea i-au audiat pe majoritatea inculpaților din dosar, inclusiv pe Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi. De altfel, atunci a fost cea mai lungă zi din procesul ICA, zi în care majoritatea inculpaţilor au susținut că sunt nevinovați.
‘
Potrivit anchetatorilor, privatizarea Institutului ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor cu aproape 8 milioane de euro. Prejudiciul s-ar ridica la peste 60 de milioane de euro.
‘
Dan Voiculescu nu a recunoscut acuzațiile. Mai mult le-a spus judecătorilor că procurorul de caz a intimidat martorii și a stabilit un prejudiciu fals.
‘
Condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare cu executare, fostul director al Institutului, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat că nu a obţinut niciun avantaj de pe urma privatizării ICA, precizând că nu este ‘omul de casă al lui Voiculescu’.
‘
Iar fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a spus că dacă Institutul nu ar fi fost privatizat, atunci acesta ar fi intrat în faliment.
‘
După aceste audieri avocații au făcut o serie de cereri de schimbare a completului de judecată sau de strămutare a procesului. Toate au fost însă respinse.
‘
Procesul durează de mai bine de 8 ani. În total, au fost peste 60 de termene de judecată. Anul trecut, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare pentru spălare de bani, iar fapta privind infracțiunea de folosire a influenței s-a prescris.