Luni a avut loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului României.
La finalul ceremoniei, președintele a ținut să puncteze că acesta este al treilea Guvern prezentat de coaliția care a câștigat alegerile din decembrie 2016. ”Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți”, a subliniat Klaus Iohannis încă de la începutul discursului.
”La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eșec cu guvernele anterioare.
În mod sigur, nu aceasta este performanța pe care o așteptau românii. Sper că, odată cu învestirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentară, să înceteze și această țopăială guvernamentală, care a dus anul trecut la degradarea climatului social și la o stare de spirit care nu poate fi benefică dezvoltării unei societăți.
După alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerență la nivelul politicilor publice, nici de garanția că valorile și preocuparea față de cetățean sunt cele care stau la baza actului de guvernare.
Dimpotrivă, este o discrepanță majoră între promisiunile cu care partidele coaliției majoritare au venit în fața românilor și situația în care ne aflăm, cu două guverne eșuate și cu degringoladă accentuată la nivelul tuturor sistemelor publice.
Nu vedem progrese notabile în sănătate și în educație. Marile proiecte de infrastructură impresionează prin absență, iar în justiție schimbarea legislației a fost forțată, ignorând argumentele întregului sistem judiciar, dar și numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii noștri externi.
Există o linie roșie pe care guvernanții și decidenții majorității nu au voie să o depășească. Afectarea independenței justiției este de neacceptat!
Coaliția aflată la putere nu trebuie să ignore semnalul transmis de sute de mii de români, care de un an de zile continuă să susțină în stradă statul de drept.
În domeniul politicii fiscale, schimbările anunțate și operate au bulversat populația și mediul de afaceri.
În loc să fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariaților să fie majorate, ne confruntăm cu incertitudini care riscă să degenereze în instabilitate financiară și dezechilibre economice majore. În locul promisiunilor de creștere a salariilor, mulți angajați reclamă astăzi că, de fapt, salariile lor vor scădea.
Vă începeți, iată, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveți o misiune dificilă, va trebui să convingeți, plecând cu un capital de încredere redus, generat în primul rând de erorile politice și administrative făcute de precedentele două cabinete.
Preluați, așadar, din start și factura eșecului celor două guverne anterioare, propuse tot de această majoritate, și aveți, cu atât mai mult, obligația să depuneți toate eforturile pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normal.
S-a irosit prea mult timp și s-au ratat numeroase oportunități tocmai pentru că promisiunile din campania electorală privind creșterea prosperității cetățenilor și servirea binelui comun au fost ignorate încă de la început.
Este o situație care a generat numeroase efecte negative în economie și societate, iar lucrurile trebuie îndreptate urgent.
2018 este anul în care celebrăm Centenarul României moderne și un moment unic în existența națiunii române.
Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerență la nivelul societății, nu doar pentru a marca așa cum se cuvine împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, în primul rând, direcțiile României viitoare.
Nu avem, până astăzi, proiecte majore care să reunească principalii actori din societate. Avem, în schimb, mari așteptări din partea românilor.
Cetățenii așteaptă o direcție clară, neechivocă, în acord cu năzuințele de întărire a statului de drept, de eliberare a instituțiilor de sub amenințarea corupției.
Oamenii își doresc prosperitate într-o țară în care politicienii respectă cetățenii, o țară care știe ce vrea și încotro se îndreaptă.
Sunt lucruri pe care puterea politică de după alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabilă să le livreze până acum.
Este responsabilitatea dumneavoastră să o faceți”, le-a transmis Klaus Iohannis membrilor Cabinetului Dăncilă.
Cine face parte din noul Guvern
- Vasilica-Viorica Dăncilă – Prim-ministru;
- Paul Stănescu – Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice;
- Grațiela Leocadia Gavrilescu – Viceprim-ministru, Ministrul mediului;
- Viorel Ștefan – Viceprim-ministru;
- Ana Birchall – Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;
- Carmen Daniela Dan – Ministrul afacerilor interne;
- Teodor-Viorel Meleșcanu – Ministrul afacerilor externe;
- Mihai-Viorel Fifor – Ministrul apărării naționale;
- Eugen Orlando Teodorovici – Ministrul finanțelor publice;
- Tudorel Toader – Ministrul justiției;
- Petre Daea – Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;
- Valentin Popa – Ministrul educației naționale;
- Lia-Olguța Vasilescu – Ministrul muncii și justiției sociale;
- Dănuț Andrușcă – Ministrul economiei;
- Anton Anton – Ministrul energiei;
- Lucian Șova – Ministrul transporturilor;
- Rovana Plumb – Ministrul fondurilor europene;
- Ștefan-Radu Oprea – Ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat;
- Sorina Pintea – Ministrul sănătății;
- George Vladimir Ivașcu – Ministrul culturii și identității naționale;
- Ioan Deneș – Ministrul apelor și pădurilor;
- Nicolae Burnete – Ministrul cercetării și inovării;
- Petru Bogdan Cojocaru – Ministrul comunicațiilor și societății informaționale;
- Ioana Bran – Ministrul tineretului și sportului;
- Bogdan Gheorghe Trif – Ministrul turismului;
- Natalia-Elena Intotero – Ministrul pentru românii de pretutindeni;
- Viorel Ilie – Ministru pentru relația cu Parlamentul;
- Victor Negrescu – Ministrul delegat pentru afaceri europene.