S-a lansat la Constanța, aplicaţia Sea Status, care pe langa serviciile de salvamar, ofera turiștilor care fac plaja pe litoralul românesc, informații despre vreme, apa mării chiar și raportări ale situațiilor critice de pe plaje.
Nu lipsesc sfaturile utile pentru turiști,localnici, dar şi pentru cei care supraveghează copiii aflaţi la malul mării – transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.
Cel care descarcă aplicația Sea Status, dacă permite să fie geolocat, va primi o multime de informații de pe plaja, inclusiv despre culoarea steagului arborat de salvamari, care permite, sau nu, accesul turiștilor în valurile mării. Scopul principal este diminuarea spre zero a cazurilor de înec pe litoral. Chiar turiștii pot contribui la salvarea celor aflati in pericol, spune Mihai Bocai, realizatorul aplicatiei Sea Status.
“Dacă turiștii sunt martori la un incident, aplicația este integrată cu serviciul de urgență 112. Se poate foarte simplu apăsa butonul roșu central din aplicație și se conectează automat la Serviciul 112 și pot să ofere rapid informații despre incident”.
Iar șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea spune că pierderea copiilor pe plajă nu va mai fi o problemă, pentru ca, prin intermediul aplicatiei, salvamarii dau alarma.
“Pot da, pe aplicație, că pe plaja din Mamaia a fost găsit un copil în vârstă de..care a fost dus la punctul de observare numărul 8. Atunci părintele îl găsește foarte repede și totul se termină cu bine”.
Aplicaţia Sea Status alertează turiştii și în situaţia în care condiţiile meteo pun în pericol viaţa celor aflaţi pe plaja. In vara trecută pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec iar pana la jumatatea acestui sezon estival cinci turisti si-au pierdut viata in apele marii.
In sezonul 2019, aplicaţia SEA STATUS are integrată plaja din Constanţa şi Mamaia, dar va fi extinsă pe tot litoralul romanesc.
În conformitate cu statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 400.000 de persoane se îneacă anual în lume, aceasta fiind ca importanţă a doua cauză de deces accidental.
Aşadar, existenţa serviciilor de salvamar în toate zonele unde există plaje publice amenajate este obligatorie. În România, în 2018, potrivit datelor oficiale oferite de ISU Dobrogea, pe litoral au fost înregistrate 37 de decese prin înec, dar şi zeci de operaţiuni de salvare.
În 2019, până la jumătatea lunii iulie, au fost înregistrate cinci cazuri de deces prin înec.