Confidenţialitate

Kovesi: Un premier, 5 miniștri, 16 deputați și 5 senatori, trimiși în judecată în 2015

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi a declarat că în 2015 au fost trimiși în judecată un premier, 5 miniştri, 16 deputaţi şi 5 senatori, de 5 ori mai mulţi decât în 2013.

Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an, a declarat Codruţa Kovesi, astăzi, la bilanţul instituţiei.

“În 2015, au fost trimişi în judecată peste 1.250 de inculpaţi pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu. Au fost trimişi în judecată de cinci ori mai mulţi miniştri şi parlamentari decât acum doi ani: un prim-ministru, cinci miniştri, 16 deputaţi şi cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigaţi de DNA într-un an”, a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că instituţia pe care o conduce a instituit în 2015 măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro.

“Sunt cele mai impresionante cifre de la înfiinţarea DNA”, a spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a precizat că statul român are de recuperat aproape 200 de milioane de euro din hotărâri definitive.

“În dosarele trimise în judecată banii daţi mită au fost de 431 milioane euro. O sumă comparabilă cu bugetul prevăzut pentru cofinanțarea programului de autostrăzi pentru anii 2016, 2017 și 2018”, a anunţat procurorul șef al DNA.

Tocmai din acest motiv, conducererea DNA cere ca eliberarea condiționată să se poată face doar dacă prejudiciul a fost recuperat în dosar.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reperul de jurisprudenţă în funcţie de care ne orientăm practica. Unii sunt eliberaţi condiţionat fără a recupera prejudiciul sau folosind tertipuri administrative. Deşi dispoziţiile codului penal care au intrat în vigoare de 2 ani prevăd că liberarea condiţionată poate fi acordată numai dacă s-a recuperat prejudiciul, practica judiciară este neunitară. Am solicitat promovarea unui recurs în interesul legii pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să decidă”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.