Într-un interviu acordat Euronews, procurorul şef european, Laura Codruţa Kövesi, susține că Malta blochează instituţia Procuraturii Europene prin faptul că nu propune un candidat adecvat pentru organism”.
“Fără procurorii europeni, nu putem avea un colegiu, iar fără acesta nu avem reguli procedurale şi un cadru normativ cu care ar trebui să funcţioneze Procuratura europeană. Această procedură a fost întârziată deoarece un stat membru, Malta, nu a propus suficienţi candidaţi eligibili. Drept urmare, din decembrie, întregul proces a fost întârziat”, a explicat aceasta.
Când își va începe activitatea, Parchetul va putea urmări infracţiuni legate de bugetul UE în 22 de ţări care au aderat la sistem.
Laura Codruţa Kövesi spune că este pregătită pentru atacurile care vor urma la adresa activității noii structuri.
“Procuratura nu va cerceta cazuri mici. Va examina în principal cazurile referitoare la persoane care deţin funcţii cheie sau oameni de afaceri înstăriţi, deoarece vorbim despre infracţiuni legate de TVA cu daune în valoare de peste 10 milioane de euro, astfel că nu toată lumea poate săvârşi astfel de fapte. Prin urmare, mă aştept să primesc atacuri împotriva instituţiei şi a procurorilor”, a precizat procurorul român.
Laura Codruţa Kövesi, care a condus Direcţia Generală Anticorupţie din România până în 2018, când a fost destituită de fosta putere de la București, câștigându-și apoi dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, consideră că noul Parchet va schimba cultura statului de drept în Europa: “În ultimii trei ani, justiţia românească a fost sub atac constant. Procurorii şi judecătorii s-au confruntat cu mai multe cazuri de hărţuire. Au fost iniţiate numeroase acţiuni disciplinare şi au fost deschise mai multe dosare penale împotriva procurorilor şi judecătorilor. Independenţa justiţiei a fost atacată constant şi afectată de modificări legislative”.
Euronews va transmite luni întregul interviu cu Laura Codruţa Kövesi.