Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat în exclusivitate la Europa FM că nu are de gând să demisioneze pentru că ”un procuror nu a putut după 10 sau 11 ani să dovedească anumite fapte.”
Laura Codruța Kovesi a explicat că, în momentul în care un procuror a greșit, a fost sesizată Inspecția Judiciară. Totodată, un motiv al clasării dosarului Microsoft – a mai spus Laura Codruța Kovesi – este și faptul că a fost schimbat Codul de Procedură Penală, iar odată cu el s-au schimbat pedepsele, dar și termenele de prescripție.
”În nici un caz (nu îmi voi da demisia- n.red)! Ne vom continua treaba. În dosarele în care noi lucrăm trebuie să administrăm probele. Câteodată putem să dovedim vinovăția unei persoane, alteori – nu. Obligația noastră este să administrăm probe. De fiecare dată când un procuror nu a făcut acest lucru în termenele legale, sau a încălcat legea, am sesizat CSM, prin Inspecția Judiciară. Nu am de gând să demisionez pentru că un procuror nu a putut după 10 sau 11 ani să dovedească anumite fapte. Scopul nostru nu e să facem doar rechizitorii, scopul nostru este să administrăm probe. (…) Când un procuror a greșit, am sesizat Inspecția Judiciară. Am aplicat legea în acest caz. Au fost procurori, în alte cazuri, care au încălcat legea penală și au fost investigați, au fost arestați, au fost trimiși în judecată.”
(Știre în curs de actualizare)
Declarația șefei DNA este prima reacție după anunțul că șapte foști miniștri scapă de urmărirea penală în dosarul Microsotf.
Noul procuror care a preluat dosarul de la Mihaela Moraru Iorga, ulterior dată afară din DNA, a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris.
Data săvârșirii ultimei infracțiuni era octombrie 2004 iar termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani.
Procurorul şef al DNA a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice daca au fost respectate normele de procedură penală de către procurorul de caz care a instrumentat iniţial această cauză, pentru a se stabili dacă au fost sau nu săvârşite abateri disciplinare.
Aceeași solicitare către Inspecția Judiciară a făcut-o și Parchetul General.
Peste 62,5 de milioane de euro și 22 milioane de dolari este prejudiciul în dosarul Microsoft.