Confidenţialitate

Klaus Iohannis susține că revizuirea legilor Justiției trebuie să se facă rapid. Actele normative, discutate și amânate de patru ani | AUDIO

Modificarea celor 3 acte normative este subiect de dispută între politicieni de patru ani, de când PSD a schimbat radical Legile Justiției.

Unul dintre punctele intens dezbătute este desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților, cerută de USR și parțial, de PNL, dar nedorită de PSD și UDMR.

Partidele din noua coaliție au agreat totuși să desființeze SIJ dar să o înlocuiască cu altă structură.

Șeful statului, la bilanțul Consiliului Superior al Magistraturii: „Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia. România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a Legilor Justiței trebuie să fie finalizat iar anomalii precum cele generate de Secție pentru investigarea infracțiunilor în Justiție înlăturate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele CSM spune că așteaptă acum, spre consultare și avizare, proiectele celor trei legi, scrise încă de când actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a fost titular al portofoliului, în 2020.

Bogdan Mateescu cere însă ca magistrații să rămână total independenți, iar garanția să fie prevăzută în lege:

„Consiliul Superior al Magistraturii nu fuge de responsabilități și trebuie să fie credibil atunci când susține că statutul judecătorului și procurorului din România trebuie respectat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Îndreptarea legilor Justiției a fost cerută atât de Comsia Europeană, cât și de Comisia de la Veneția și face parte și din actualul program de guvernare al noii puteri.

Citește și: PSD vrea o creștere a salariilor pentru profesori și cadre medicale, liderul PNL spune că nu s-a discutat acest lucru în coaliție | AUDIO