Confidenţialitate

Iohannis: Suntem pe un trend ascendent al epidemiei. Voi cere crearea unui fond de redresare economică la nivelul UE

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la ora 14, în care a anunțat că, la nivel european, a fost mobilizată o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru România, din actualul buget multianual al UE.

Totodată, președintele a făcut un nou apel la respectarea restricțiilor impuse de autorități, subliniind că “există un risc major de reaprindere a epidemiei, chiar și unde părea că este ținută sub control, România fiind pe un trend ascendent al epidemiei”.

Declarația lui Klaus Iohannis, în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi că numărul infecțiilor cu noul coronavirus a depășit pragul de zece mii în România, în creștere cu 386 față de ieri.

Principalele declarații:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Am depășit numărul de zece mii  de infecții cu coronavirus, iar numărul deceselor a crescut. Trebuie să respectăm cu sfințenie măsurile de igienă și distanțare socială. Nu putem slăbi deloc vigilența, pentru că nu suntem încă de etapa plafonării curbei infecției în România.

Suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei.  

Cele mai multe state se află încă în primele etape ale epidemiei. Dovezile medicale sugerează că cea mai mare a populației lumii se poate contamina, ceea ce înseamnă că este un risc major de reaprindere a epidemiei, chiar și unde părea că este ținută sub control.

Eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun la nivel european. Astfel, de la ora 16, voi participa la o nouă videoconferință cu membrii Consiliului European. Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii.

Definește principiile ce stau la baza viitorului plan de relansare economică. Cuprinde direcțiile de acțiune incluse în acest plan. Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs, iar România susține această inițiativă.

Trebuie să avem autonomie strategică a UE. Vorbim de sectoare diferite, de exemplu Sănătatea. Trebuie să consolidăm capacitatea UE de a răspunde și a-și moderniza sistemele de sănătate.

Un alt obiectiv al planului european de redresare economică este un program masiv de investiții axat pe relansarea industriilor puternic afectate. Este necesară o finanțare substanțială a eforturilor de combatere a efectelor crizei.

Voi susține crearea unui Fond de Redresare Economică, de care să beneficieze toate statele membre UE. Trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al UE pentru 2021-2027.

Voi susține ferm politicile clasice, cele de coeziune și agricultură nu-și pierd relevanța, ci dimpotrivă, trebuie să rămână esențiale.

Prin măsurile luate la nivel european, a fost deja, până în prezent, mobilizată o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru România, din actualul buget multianual al UE.

Astfel, 750 de milioane de euro sunt fonduri pentru susținerea IMM-urilor, 350 de milioane pentru achiziția de echipamente medicale, 300 de mil. pentru șomajul tehnic, 150 de milioane de euro, stimulente de risc pentru medici.

Aceste fonduri sunt disponibile acum, deja, și vor fi folosite”.

Declarațiile președintelui sunt analizate într-o Ediție specială a Știrilor Europa FM, moderată de jurnalistul Cătălin Striblea.

Amintim, președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că, după data de 15 mai, când expiră actuala stare de urgență, toată populația va fi obligată să poarte mască de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Totodată, președintele a subliniat că după data de 15 mai nu va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru a ieși în spațiile publice.