Klaus Iohannis – președintele României – a susținut o declarație de presă înainte de participarea la reuniunea Consiliului European joi, 26 octombrie 2023, la Bruxelles. Răspunsul Vienei la cererea de aderare a României la Schengen este „puțin deprimant”, spune președintele României care adaugă că „de la Viena auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat”, în condițiile în care România „îndeplinește toate criteriile Schengen”.
Întrebare: În condițiile în care, practic, fiecare zi dinspre Viena avem vești potrivit cărora aceasta se va opune în continuare extinderii Spațiului Schengen, aș dori să vă întreb dacă mergem în decembrie la Consiliul JAI cu o punere pe agendă a acestui subiect pentru a forța un veto și eventual un caz la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Klaus Iohannis: „Asta cu forțările nu prea ține în relațiile din interiorul Uniunii Europene, dar sigur este puțin deprimant că de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat. Tot același text în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali.
Noi continuăm. Eu continui pe linia diplomatică începută împreună cu toată echipa mea și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog în condițiile în care Austria spune de fiecare dată că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației”.
Klaus Iohannis: „Argumentele sunt cel puțin străvezii”
„Și în aceste condiții noi continuăm toate discuțiile. Știm foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar pe de altă parte – și trebuie s-o spun pentru că cineva trebuie s-o spună – realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există fiindcă din cauza migrației care este destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele.
Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este un pic mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și pe de-o parte există dorința de a moderniza Acordul Schengen, pe de altă parte există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele României: „Prin aderarea României, Spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic”
„Eu am avut această discuție cu liderii europeni de ani de zile și le-am spus la toți că România ar deveni un punct forte al Spațiului Schengen; prin aderarea României, Spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic și cu România în interior putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm Spațiul Schengen să-l facem viabil din nou și să dăm libertate de circulației cetățenilor europeni. Însă mai este mult de negociat până ajungem acolo”, mai spune președintele României.
Klaus Iohannis: „Pledăm pentru soluția celor două state și pledăm în același timp pentru partea Israel. Clar, au dreptul să se apere”
Președintele României a vorbit înaintea reuniunii de la Bruxelles și despre situația tensionată din Israel și a subliniat că „noi pledăm pentru soluția celor două state și pledăm în același timp pentru partea Israel. Clar, au dreptul să se apere. Este indiscutabil”.
Î: Președintele CE spunea că această reuniune are loc într-un moment de mare instabilitate și securitate la nivel mondial având în vedere conflictul din Orientul Mijlociu, dar și nevoia de a nu neglija Ucraina, pe care și dumneavoastră ați menționat-o. În acest context complicat, ce aport poate aduce România grație relației cu Israel și cu Țările Arabe pentru intensificarea eforturilor diplomatice către pace și având în vedere apelurile românilor din Gaza, cum va aborda România, în continuare, nevoia de a asigura asistență umanitară acolo și de a evacua în siguranță cetățenii români?
Klaus Iohannis: „Sunt exact temele pe care le-am abordat acum un minut. Pentru cei care sunt blocați în Gaza, noi împreună cu toată comunitatea internațională facem eforturi să deblocăm situația. Din nefericire, spun din nefericire, până acum nimeni nu a reușit să facă acest lucru și nu suntem singurii care avem cetățeni blocați în Gaza. Noi suntem foarte, foarte implicați în aceste discuții și vom continua. Sperăm ca la un moment dat să apară un progres.
Ce poate să facă România? Să continue să se implice în negociere, ceea ce facem și o facem foarte bine. Doamna ministru Odobescu și întreaga echipă sunt foarte dedicați și foarte bine implicați. Iar în ceea ce privește discuțiile de la Bruxelles, eu voi reitera poziția României – care este foarte bine cunoscută.
Este o poziție stabilă de multe decenii, noi pledăm pentru soluția celor două state și pledăm în același timp pentru partea Israel. Clar, au dreptul să se apere. Este indiscutabil. Și pentru partea palestiniană este clar că trebuie găsite soluții pentru a nu avea civili care până la urmă să plătească prețul acestui război. Hamas trebuie targetat”.
Sursa foto: Presidency