România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea surselor de energie, spune președintele Klaus Iohannis care a discutat azi cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez. Atât România cât și Spania caută cele mai bune soluții pentru a atrage surse alternative de energie pentru a face față creșterii prețurilor care afectează atât populația cât și firmele.
„România este dispusă să pună la dispoziție propria infrastructură energetică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple. Măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova și a Ucrainei. Este ceea ce am susținut și azi pentru că cele două state vecine au nevoie să beneficieze de ajutorul nostru nemijlocit”, a spus Klaus Iohannis joi.
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Vom lucra împreună să putem adopta măsuri urgente pentru garantarea unui nivel de preț stabil pentru economia țărilor noastre
Liderii europeni se reunesc săptămâna viitoare în Consiliul European și un summit extraordinar NATO în cadrul cărora România și Spania vor cere un pachet de măsuri care să ajute la scăderea prețurilor la energie, transmite și premierul Pedro Sanchez.
„Uniunea Europeană să acționeze rapid, să nu amâne deciziile pentru că acest lucru afectează firmele mici și mijlocii, afectează industria la nivelul Uniunii Europene, îi afectează în mod direct și pe cetățenii țărilor noastre pentru că ei suportă consecințele unei noi crize. Nici nu am ieșit bine din criza provocată de pandemia de COVID din 2019 și am intrat într-o nouă criză. Vom lucra împreună pentru a avea o poziție categorică să putem adopta măsuri urgente pentru a putea garanta un nivel de preț stabil pentru economia țărilor noastre și a cetățenilor noștri”, a spus premierul Spaniei, Pedro Sanchez, joi.
Premierul Spaniei: 1000 de refugiați ucraineni care se află în Republica Moldova vor merge în Spania
Cei doi oficiali au discutat și despre cum vor gestiona cele două țări uriașa criză umanitară generată de invazia Rusiei în Ucraina. Premierul Spaniei a anunțat că va prelua ucraineni ajunși în Moldova pentru a ajuta Chișinăul care se confruntă cu un val uriaș de refugiați.
„Spania va continua să fie un exemplu în ceea ce privește primirea refugiaților. Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, am asigurat-o de sprijinul poporului spaniol. 1000 de refugiați ucraineni se află acum în Republica Moldova și ei vor fi duși în Spania, în acest exercițiu de solidaritate cu Uniunea Europeană”, a spus premierul Spaniei.
Sursa foto: presidency.ro
Citește și: Ministrul ucrainean al Apărării, în PE: Putin ar trebui să fie recunoscut drept criminal de război | AUDIO