Confidenţialitate

Klaus Iohannis: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei. Voi ridica tema Schengen, aderarea rămâne obiectivul principal pentru mine”

Klaus Iohannis a transmis, miercuri, că în cadrul Consiliului European va aduce în discuție aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după votul negativ din Consiliul JAI de săptămâna trecută.

Pe lângă temele Consiliului European, Klaus Iohannis vrea să pună la masa discuțiilor și votul din Consilul JAI. Șeful statului spune că aderarea României la spațiul Schengen rămâne prioritatea principală a președinției:

„Alte teme care vor apărea în discuție sunt teme pe care, de exemplu, eu le voi ridica, voi ridica tema Schengen și asta cred că este tema care ne interesează cel mai mult.” Se pune problema cum continuăm. Este foarte clar că noi, românii, dorim să fim parte în spațiul Schengen, integrarea rămâne obiectiv stategic național și obiectiv principal pentru mine ca președinte al României în perioada imediat următoare.”

Șeful statului spune că în acest moment trebuie rezolvate două probleme:

„În realitate avem două probleme: atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu un nu definitv. Avem și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu, știu de la premierul Olandei că acest nu nu a fost un nu definit.”

Boicotul nu este o soluție, spune Klaus Iohannis

Până atunci, Klaus Iohannis spune că boicotul nu rezolvă nimic, adîugând că instituțiile statului nu vor adopta o astfel de strategie:

„Acestea sunt chestiunile care trebuie tratate și trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație, orice altceva după părerea mea este exclus. Am auzit opinii, sfaturi și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și din partea autorităților publice, nu așa se tratează astfel de probleme.”

„O aderare a României la Schengen este posibilă în 2023”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Nu se putea face nimic pentru că schimbarea de atitudine a venit cu câteva zile înaintea Consiliului JAI”, a mai adăugat șeful statului.

„Argumentul lor nu a fost unul antiromânesc sau antibulgăresc, a fost unul legat de migrația ilegală. (…) România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a mai spus Klaus Iohannis, referitor la votul negativ al Austriei din Consiliul JAI.

„România nu vrea și nu este, atâta timp cât timp sunt eu aici, parte a unei probleme, ci parte a unei soluții (…) și asta vom face și în continuare”, a concluzionat șeful statului.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Remus Ștefureac, despre aderarea României la Schengen: „Subiectul trebuie să fie pus în continuare pe agendă. Nu trebuie să lăsăm garda jos” | VIDEO