La finalul consultărilor politice avute, miercuri, cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat că propunerea sa pentru funcția de premier este liberalul Florin Cîțu, ministru al Finanțelor în cabinetul lui Ludovic Orban.
”Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele țării, să rezolvăm problemele românilor. Așadar, după consultări, am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mişca lucrurile în așa fel încât să nu ne blocăm politic. Astăzi, am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al Finanţelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare”, a declarat șeful statului.
Declarația integrală a președintelui:
PSD nu a făcut nicio propunere de premier la consultările cu șeful statului.
Ludovic Orban, care a condus delegația PNL, a declarat la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis că liberalii vor încerca să strângă o majoritate, dar că PNL va susţine decizia preşedintelui.
Delegaţia USR-PLUS l-a propus pentru funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloş.
Delegaţia PMP i-a transmis lui Klaus Iohannis că îl vrea premier pe Cristian Diaconescu, în timp ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că soluția optimă ar fi fost un premier independent.
UDMR consideră că cel mai bun ar fi un guvern politic, de coaliție, pentru a avea o majoritate. Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu susține ideea unui guvern tehnocrat.
Propunerea din partea Pro România a fost chiar Victor Ponta, liderul formațiunii.
De ce a fost nevoie de consultări?
Reamintim că premierul desemnat Ludovic Orban și-a depus aseară mandatul, la o zi după ce cabinetul său, Orban 2, nu a mai putut fi supus la vot în Parlament.
De asemenea, luni, Curtea Constituțională a dat dreptate PSD care a contestat a doua desemnare a lui Ludovic Orban în funcția de premier, după ce acesta fusese demis prin moțiune de cenzură. Tot CCR i-a cerut președintelui să nominalizeze un prim-ministru care să aibă în spate o majoritate parlamentară. Drept urmare, președintele a chemat astăzi partidele la consultări.
Ce urmează?
Potrivit articolului 103 din Constituția României, „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.
„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat în Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituția.