Klaus Iohannis a avut, începând cu ora 14, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor de gestionare a epidemiei de coronavirus, la care au participat mai mulți membri ai guvernului.
Discuțiile au vizat și starea economiei și a finanțelor publice publice din România.
“Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Dorim să sprijinim și oamenii simpli și firmele românești, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece peste criză”, a declarat președintele.
Două măsuri anunțate de președintele Iohannis: “Se conturează o rectificare bugetară extraordinară, făcută în starea de urgență pe două paliere – mai mulți bani la Sănătate și mai mulți bani alocați pentru șomajul tehnic.
Guvernul este pregătit ca mâine să dea OUG care permite amânarea plății ratelor la bancă pentru nouă luni, pentru persoane fizice și pentru firme.
Plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, adică până la sfârșitul anului. Suntem convinși că economia își va reveni”.
Măsurile sunt discutate într-o Ediție Specială Știrile Europa FM:
Reamintim, șeful statului a anunțat, marți, instituirea carantinei generale.
Totodată, Ministrul de Interne a anunțat, marți seara, care sunt restricțiile impuse prin Ordonanța Militară nr. 3, care vizează interzicerea părăsirii locuințelor.
Vezi aici textul integral al Ordonanței militare 3, care a intrat în vigoare astăzi la ora 12.
Un articol important al acesteia este cel destinat persoanelor cu vârste ăpeste 65 de ani, care vor avea voie să iasă din case doar între orele 11 – 13, dar și aici sunt prevăzute excepții.
„Circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței e permisă numai între orele 11 și 13 strict pentru cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie. Circulația persoanelor peste 65 ani e permisă și în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, doctori etc)”, a mai spus Vela.
Angajații vor prezenta la control adeverința de serviciu semnată de angajator, ministrul Marcel Vela spunând că a cerut ca aceasta să fie acceptată fără ștampilă. În același timp, adeverința poate fi prezentată polițiștilor și pe telefon.