Confidenţialitate

Klaus Iohannis, despre drona rusească ce ar fi ajuns pe teritoriul României: Nu a existat nimic. Suntem, însă, atenți și foarte bine apărați în cadrul NATO | VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 5 septembrie 2023, la Cincu, județul Brașov, o conferință de presă în cadrul vizitei la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, împreună cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel. Întrebat despre situația dronei care ar fi căzut pe teritoriul României în urma atacurilor Rusiei asupra portului ucrainean de la Ismail, Klaus Iohannis a spus că nu a existat nicio dronă care să fi ajuns pe solul țării noastre.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a niciunui dispozitiv în România. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic pe teritoriul României. Suntem, însă, alerți, atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus: România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, întrebarea i-a fost adresată și prim-ministrului Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, care a spus că: „Eu nu am nimic de adăugat. Dacă președintele țării și Guvernul țării spun asta, eu îi cred. Nu am nimic de adăugat”.

A treia reacție oficială a României în cazul dronei care ar fi ajuns pe teritoriul țării noastre

Declarația președintelui Klaus Iohannis este a treia reacție oficială a României după ce luni, 4 septembrie, MApN și ministrul de Externe – Luminița Odobescu – au dezmințit afirmațiile ucrainenilor cum că drona ar fi ajuns pe teritoriul țării noastre.

Ucrainenii au insistat că dispozitivul ar fi aterizat pe sol românesc: ministrul de Externe al Ucrainei a declarat luni că ar exista chiar și „dovezi fotografice”.

Ministrul Afacerilor Externe în România, Luminița Odobescu: „Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale”

Ministrul român de Externe a declarat luni, 4 septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă de la Berlin, că „Așa cum am spus și la început, România condamnă ferm atacurile care vizează porturile ucrainene la Dunăre, dar și elementele de infrastructură civilă. România consideră aceste atacuri nejustificate și consideră că încalcă regulile umanitare stabilite.

Ministrul Apărării, dar și toate instituțiile responsabile de această chestiune monitorizează în timp real situația generată de atacul Rusiei cu drone, care a avut loc noaptea trecută și a vizat infrastructura Portului Reni.

Atacul Federației Ruse nu a fost considerat o amenințare directă asupra teritoriului României și nici asupra apelor noastre teritoriale.

Ministerul Apărării a continuat să implementeze măsurile de vigilență sporită în spațiul terestru, maritim și aerian, precum și măsura destinată consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în conformitate cu planul național și al aliaților”.

MApN: Infirmăm categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat oficial.

Este România pregătită în cazul în care teritoriul țării ar fi ținta unui atac? Klaus Iohannis: „Dacă suntem pregătiți nu înseamnă că ne și dorim”

„De la ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor măsuri complete. Știu cine, cum și când trebuie să facă dacă apare ceva străin pe teritoriul NATO. Aceste informații nu se pot discuta în public, așa cum bine știți și dumneavoastră. Dacă suntem pregătiți nu înseamnă că ne și dorim”, a spus Klaus Iohannis.

„Există niște proceduri, dar ele nu sunt publice. Dacă o țară este atacată, celelalte vor acționa în sprijin. Dacă este un atac-atac, reacționm cu toții, dacă este o consecință a unui atac, atunci este altceva”, a explicat și prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel.

Klaus Iohannis, despre bugetul pentru Armată și Apărare în România

„Începând din acest an alocăm 2,5% pentru Apărare – acest lucru ne-a permis să facem noi achiziții de mare amploare, armament de ultimă generație. Aceste alocări au permis o pegătire superioară a personalului militare, o pregătire care se desfășoară continuu. De exemplu, aici în baza Cincu împreună cu aliații. Aceste dotări au schimbat complet fața Armatei României. În continuare suntem hotărâți să continuăm cu aceste programe de înzestrare”, a spus președintele României despre situația Armatei Române.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Ministrul ucrainean de Externe: Avem dovezi fotografice că drona a căzut pe teritoriul României | VIDEO