După ce în plan european a fost criticat din cauza măsurilor luate în domeniul justiţiei, PSD a revenit la putere după doi ani, având și cele mai multe ministere în noul Guvern. În acest interval, președintele Iohannis a trecut de la adversarul declarat al social-democraților la cel care îi invită să-și îndeplinească promisiunile din programul de guvernare.
Nu au trecut decât doi ani de la alegerile prezidențiale care-i aduceau lui Klaus Iohannis cel de-al doilea mandat, cel de a conduce o „Românie fără PSD”, după cum spunea chiar el, pe 24 noiembrie 2019.
„Este o înfrângere semnificativă pentru PSD, dar abia atunci când PSD-ul este trimis în opoziție vom putea face ce ne-au cerut românii, să facem România normală. Eu am un război cu PSD-ul care încearcă să se cramponeze de putere”, a spus Klaus Iohannis pe 24 noiembrie 2019.
După alte 12 luni, cu un guvern liberal la putere, Klaus Iohannis punea din nou tunurile pe PSD, acuzându-l de dezastrul în care a lăsat țara, de sabotarea luptei cu pandemia și de blocarea oricărei inițiative de dezvoltare a țării.
„PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe. În ciuda încercărilor de a-și cosmetiza imaginea, rămâne aceeași formațiune retrogradă a baronilor roșii, tributară unui mod de a face politică pe care cetățenii nu-l mai tolerează și nu și-l mai doresc. Dragi români, pe șase decembrie îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie în sfârșit definitivă”, spunea președintele României pe 24 noiembrie 2020.
Toate aceste declarații s-au șters după ultimele două luni de criză politică, în care implicarea șefului statului a fost minimă și care a dus la alianța PSD-PNL-UDMR.
„Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu. Pandemia nu s-a terminat. Este nevoie de un guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest guvern. Oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați”, a spus Klaus Iohannis pe 25 noiembrie 2021.
Sursa foto: Presidency / Inquam / Ilona Andrei
Citește și: Florin Cîțu: Poate viteza cu care am vrut să fac reformă a fost prea mare