Scandalul legat de mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, ajunge în faza reproșurilor și justificărilor. Șeful statului a spus că Guvernul nu l-a consultat și că a încercat să o sune pe doamna premier Viorica Dăncilă, dar …nu i-a răspuns. Viorica Dăncilă spune că nu a avut telefonul la îndemână, pentru că participa la sărbătoarea numită „Simfonia lalelelor” din Pitești. Doamna premier a spus că decizia era una „secretă” …dar nu a putut explica cum se face că Liviu Dragnea era la curent cu această informație.
Premierul Viorica Dăncilă susține că nu i-a putut răspunde, vineri dimineață, președintelui Klaus Iohannis la telefon deoarece participa la „Simfonia lalelelor” de la Pitești.
Șeful statului o sunase să o întrebe despre memorandumul adoptat în ședința de Guvern de miercuri privind relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Deși nu i-a putut răspunde președintelui, Viorica Dăncilă a precizat că, ulterior, a purtat o discuție cu șeful statului.
„Da, iniţial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat şi am discutat cu dumnealui. A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie.” Viorica Dăncilă, Pitești
Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi analizat de toate instituțiile care au atribuții în astfel de cazuri.
„A fost adoptat un memorandum în şedinţa de guvern, voi discuta cu preşedintele după adoptare, avem discernământ şi responsabilitate şi vom discuta cu toate instituţiile. Nu pot să vă spun ce conţine memorandumul, dar vă confirm că exista şi vom discuta cu toate instituţiile, inclusiv cu preşedintele. Emitentul stabileşte dacă este la documente clasificate sau nu.” Viorica Dăncilă, Pitești
Premierul Viorica Dăncilă a mai spus că memorandumul privind ambasada României din Israel avea un caracter secret.
„Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria Documente confidenţiale. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale.” Guvernul României, la solicitarea agenției de știri Mediafax
Întrebată despre faptul că Liviu Dragnea avea informații despre mutarea ambasadei, deși memorandumul avea un caracter secret, doamna premier a precizat că informații ar fi apărut înainte de ședința de guvern.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, joi, 19 aprilie 2018, în timpul unei emisiuni TV, că Guvernul a decis mutarea ambasadei la Ierusalim.
„Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană.” Liviu Dragnea, interviu pentru Antena 3
O reacție a venit vineri dimineață de la președintele Klaus Iohannis, care a acuzat că nu a fost nici informat și nici consultat în prealabil, iar decizia puterii „nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare”.
„Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia.” Administrația Prezidențială