Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 15 iunie 2023, decretul pentru numirea Guvernului României. Noul premier al României – Marcel Ciolacu – are prima ședință de Guvern joi seara la ora 19:00, la Palatul Victoria. „România nu va înainta în direcția în care ne dorim cu toții fără reforme”, a spus Marcel Ciolacu după votul din Parlament. „Să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat”, a transmis Klaus Iohannis noului Guvern în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului.
Klaus Iohannis, președintele României: „Lucrul cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor”
„Iată că în timp record, fără sincope, această procedură s-a încheiat. Nu este puțin lucru. Este important pentru politica românească, pentru România și pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată, stabilitate, seriozitate și că politicienii implicați sunt hotărâți să-și ia mandatele foarte în serios”, a spus președintele României – Klaus Iohannis la ceremonia de depunere a jurământului.
„Avem încă o jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri, după care vom intra într-un an super-electoral care, în sine, deja este o provocare. Să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor. Doar după aceea problemele, evident – care vă privesc, legate de formațiunile politice”, a adăugat Klaus Iohannis.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului
Structura Guvernului României
Din noul Guvern al României, condus de Marcel Ciolacu – în calitate de prim-ministru – fac parte 11 membri din partea PSD și 9 membri din partea PNL. Guvernul „Ciolacu” a primit votul de încredere în Parlament joi, 15 iunie 2023 și a mers către ceremonia de depunere a jurământului cu un total de 290 de voturi „pentru”.
„Este o perioadă relativ scurtă și va trebui, începând de azi, să punem în aplicare programul de guvernare asumat și sunt ferm convins că dacă vom continua în acastă bună credință, vom asigura României stabilitate politică, iar la finalul mandatului, în 2024, România nu va pierde ce este cel mai important în acest moment: să facă reforme și să ne asumăm aceste reforme”, a spus Marcel Ciolacu joi, la finalul votului.
1. Ion-Marcel Ciolacu – Prim-ministru
2. Marian Neacșu – Viceprim-ministru
3. Marian-Cătălin Predoiu – Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne
4. Marcel-Ioan Boloș – ministrul Finanţelor
5. Sorin Mihai Grindeanu – ministrul Transporturilor
6. Gabriela Firea – ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse
7. Alina-Ștefania Gorghiu – ministrul Justiţiei
8. Angel Tîlvăr – ministrul Apărării Naţionale
9. Ligia Deca – ministrul Educaţiei
10. Raluca Turcan – ministrul Culturii
11. Luminița-Teodora Odobescu – ministrul Afacerilor Externe
12. Ștefan-Radu Oprea – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
13. Adrian Câciu – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
14. Adrian-Ioan Veștea – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
15. Alexandru Rafila – ministrul Sănătăţii
16. Florin-Ionuț Barbu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
17. Sebastian-Ioan Burduja – ministrul Energiei
18. Marius-Constantin Budăi – ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale
19. Bogdan-Gruia Ivan – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
20. Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere în Parlament
În Parlament s-a dat votul de încredere pentru actualul guvern, condus de social-democratul Marcel Ciolacu. Acesta a promis eliminarea pensiilor speciale în timp ce Opoziția susține că promisiunile din programul de guvernare nu vor putea fi adoptate.
Una dintre marile promisiuni pe care le-a făcut premierul desemnat este renunțarea la pensiile speciale.
„O anunț cu toate consecințele: susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”, a spus Marcel Ciolacu.
Fostul premier, Nicolae Ciucă – PNL – și ministrul Familiei – Gabriela Firea – PSD – au fost primii care au susținut programul de guvernare.
Nicolae Ciucă: „Dacă sunt bune ideile pentru români, haideți să le spunem de la această tribună și să punem Guvernul să le pună în practică, nu să ne certăm pe cine a fost mai deștept”.
Gabriela Firea: „Vă urez mult succes în activitate, nouă, tuturor, pentru că de succesul nostru depinde succesul și soarta României”.
Ludovic Orban: „Acest program de guvernare nu este altceva decât un bla-bla-bla”
Cătălin Drulă, USR, Kelemen Hunor – UDMR sau Ludovic Orban – Forța Dreptei au fost printre contestatarii vehemenți ai programului de guvernare.
Cătălin Drulă: „La partea de grafice colorate vă dădea clasă Dragnea; și la falsul patriotism, ăsta de mirosit ceapă verde prin piețe, Dragnea era originalul. Domnule Ciolacu, nimeni nu vrea copia”.
Kelemen Hunor: „Despre programul de guvernare pot să fac doar o singură remarcă: nici nu ați depus jurământul și deja mai multe deziderate din programul de guvernare sunt îndeplinite. Felicitări! Sunteți cel mai de succes Guvern din istoria României. Așa se întâmplă când lucrezi programul de guvernare cu copy-paste și nici nu citești ce ai preluat”.
Ludovic Orban: „Nu am cum să votez președintele PSD, are este partidul care a ținut România pe loc. Acest program de guvernare nu este altceva decât un bla-bla-bla”.
Marcel Ciolacu: „Nu am reușit trei bărbați de stat să ajungem la acel punct comun în care să rămânem în continuare o echipă la guvernare”
În discursul de final, Marcel Ciolacu a făcut apel la unitate.
„Domnule președinte Cătălin Drulă, este un moment pe care România nu oate să-l piardă. Cred că este de datoria mea. Dacă mă chemați la grupul USR, voi veni… fără presă, fără anunțuri. Îmi doresc să colaborăm instituțional. Îmi pare rău, domnule Kelemen Hunor, de faptul că nu am reușit trei bărbați de stat să ajungem la acel punct comun în care să rămânem în continuare o echipă la guvernare. Vor fi atacuri foarte mari, dragi colegi, și de la PNL și de la PSD, asupra noastră. Nimănui nu-i convine această majoritate”, a spus Marcel Ciolacu.
Guvernul propus de Marcel Ciolacu are 18 ministere, față de 20 căte avea cabinetul condus de Nicolae Ciucă. Au dispărut Ministerul Sporturilor și cel al Turismului.
Autori: Carmen Zanfir / Lucia Ciocârlie Haranguș
Sursa foto: Presidency