Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea care le permite doar farmaciilor autorizate de Ministerul Sănătății să vândă medicamente pe internet.
Șeful statului a cerut reexaminarea actului normativ motivând că ar vrea cA Parlamentul să precizeze lista produselor care pot fi vândute online.
Textul legii lasă acest lucru în sarcina Ministerului Sănătății.
“Considerăm că reglementarea acestui tip de vânzare a medicamentelor era necesară, însă intervenţiile legislative operate prin legea transmisă la promulgare se impun a fi corelate cu celelalte dispoziţii din cuprinsul Legii farmaciei nr. 266/2008 şi chiar completate, astfel încât să permită tuturor destinatarilor legii să-şi conformeze conduita şi scopul avut în vedere de legiuitor, acela de a clarifica un domeniu nereglementat, să fie atins“, se arată în solicitarea de reexaminare.
Klaus Iohannis indică anumite “discrepanţe” din lege şi spune că acestea trebuie rezolvate de Parlament pentru a nu lăsa loc de interpretare cu privire la aplicarea legii. Mai mult, preşedintele cere şi clarificări din partea parlamentarilor cu privire la lista de medicamente permise spre a fi vândute online, după ce Legislativul a trasat această sarcină Guvernului.
“Considerăm că se impune o reanalizare a prevederilor legii transmise la promulgare atât sub aspectul punerii de acord a acestora, cât şi în ceea ce priveşte stabilirea prin lege a condiţiilor în care se realizează vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, urmând ca acestea să fie detaliate şi nu stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii“, se mai arată în cerere.
Ce spune inițiatorul legii
Inițiatorul legii, deputatul Petru Movilă, a comentat decizia președintelui la Europa FM.
Cum să decidă senatorii și deputații medicamentele care pot fi vândute? – s-a întrebat acesta retoric.
”Nu se poate așa ceva pentru că piața medicamentelor este într-o continuă evoluție și ar fi pentru prima oară când Parlamentul stabilește o listă de medicamente, de produse care trebuie vândute. Este clar că așa ceva nu este posibil într-o lege pentru că, odată cu apariția unor noi clase de medicamente, în permanență legea ar trebui schimbată. Vorbim de medicamente, nu vorbim de covrigi sau de sortimente de fructe”, a spus Petru Movilă.
Pe de altă parte, deputatul spune că legea sa se referă doar la medicamente.
În cazul suplimentelor alimentare, cum ar fi pastilele de slăbit, des vândute pe internet, Petru Movilă va depune un alt proiect de lege.
”Să se spună foarte clar cine autorizează suplimentele nutritive și alimentare, ce sunt celebrele pastile de slăbit care doar prin nume ar putea genera ideea că pastila face bine. Am văzut chiar acum câteva săptămâni de zile, în județul Vaslui, în Bârlad, o femeie a decedat după ce a consumat asemenea lucruri”, a subliniat deputatul Petru Movilă.
În forma trimisă la promulgare, legea prevede amenzi cuprinse între 10 mii și 20 de mii de lei sau chiar închiderea firmelor neautorizate care vând pastile pe internet.