Confidenţialitate

Kelemen Hunor: Plafonarea prețurilor la carburanți sau reducerea accizei pentru combustibili nu sunt pe masa Executivului | AUDIO

Plafonarea prețurilor la carburanți sau reducerea accizei pentru combustibili nu sunt acum pe masa Executivului, spune vicepremierul Kelemen Hunor. Acesta spune că plafonarea prețurilor – după modelul Ungariei sau Poloniei – nu poate fi aplicată în România. O posibilă soluție ar putea fi reducerea accizei, mai spune vicepremierul.

„Orice plafonare înseamnă că tu trebuie să plătești diferența la pompă, la cel care comercializează. Tu, statul, plătești diferența. Ai de unde să plătești sau nu, este o altă întrebare. La accize da, s-ar putea pe o perioadă determinată, nu pe termen lung, dar atunci trebuie să discuți și cu producătorii pentru că dacă tu reduci accizele și ei nu reduc prețul la pompă, atunci nu ai făcut nimic. Intervenția statală pe termen lung nu poți să reduci pentru că cei care vin și aduc benzină, motorină la pompă cumpără de pe piață, nu cumpără de la stat. Nu putem, statul, să plafonăm prețul doar dacă avem bani de unde să plătim diferența”, a spus Kelemen Hunor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cătălin Drulă: Singura măsură care ar duce la scăderea prețurilor este reducerea TVA de la 19% la 5% pentru combustibili

Coaliția va discuta despre prețul carburanților săptămâna viitoare, susține liderul UDMR. Din opoziție, USR spune că singura măsură care ar duce la scăderea prețurilor este reducerea TVA de la 19% la 5% pentru combustibili. Cătălin Drulă spune că un proiect de lege în acest sens a fost deja inițiat.

„Problema este cu taxele foarte mari, mai ales TVA-ul care este o taxă procentuală. Deci cu cât crește prețul de bază, cu atât crește prețul per ansamblu. E chiar proiect de lege depus în Parlament. O să ceară și colegii mei urgentarea pentru că este o soluție care este la îndemână și nu am aplicat-o numai noi, au aplicat-o și alții în Uniunea Europeană – chestiune care s-ar vedea imediat. Putem calcula din prețul actual, dispare această diferență de TVA”, a spus Drulă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Chirițoiu: Protestele sunt perfect îndreptățite și consumatorii au dreptul să fie nemulțumiți

Mai multe proteste au avut loc în ultimele zile la benzinării din țară, iar transportatorii cer guvernului plafonarea prețurilor benzină și motorină. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că statul trebuie să intervină atunci când prețurile devin prohibitive pentru consumatori.

„Protestele sunt perfect îndreptățite și consumatorii au dreptul să fie nemulțumiți și Monitorul Prețurilor poate să-i ajute. Poți să vezi în zona ta, în orașul tău unde ai stații de combustibil care au prețuri ceva mai mici. Foarte mici nu vor fi niciunde. Nu avem semne că ar fi creșteri peste media UE. Dacă prețul nu este suportabil pentru unii consumatori, aici intervine statul cu măsuri de compensare și ajutorare”, a spus Chirițoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Citește și: Târgu Jiu: Protest al unor șoferi față de scumpirea carburanților