Confidenţialitate

Kelemen Hunor: Nu cred că Marcel Ciolacu va desemna un premier de la alt partid dacă va câștiga alegerile prezidențiale. Va fi foarte greu să explici partidului din care faci parte că nu îi dai șansa să pună premier | VIDEO

Kelemen Hunor este invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea Piața Victoriei de joi seara, la Europa FM. UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România – l-a desemnat pe Kelemen Hunor candidatul maghiar la alegerile prezidențiale din România pe 6 septembrie 2024. În mai multe declarații, din momentul anunțării candidaturii sale la alegerile prezidențiale până în prezent, Marcel Ciolacu a spus că nu este obligatoriu ca PSD-ul să ofere premierul în cazul în care va câștiga președinția României. „Va fi foarte greu să explici tu, dacă partidul din care faci parte câștigă alegerile, că nu dai șansa să pună premier”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM. Întrebat dacă are încredere în afirmațiile lui Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor a spus că „Nu”.

Kelemen Hunor: „Va fi foarte greu să explici tu, dacă partidul din care faci parte câștigă alegerile, că nu dai șansa să pună premier”

Ioana Ene Dogioiu: Îl credeți pe Marcel Ciolacu când spune că dacă va câștiga alegerile prezidențiale și va deveni președintele României nu va desemna un premier de la PSD pentru că puterea trebuie partajată? Repetă acest principiu, pe care eu altfel nu îl contest, în fiecare intervenție publică. Îl credeți?

Kelemen Hunor:Nu. Deci acum este campania electorală. Va fi foarte greu să explici tu, dacă partidul din care faci parte câștigă alegerile, că nu dai șansa să pună premier. Sau mergi pe rotativă că s-au obișnuit cu rotativa. Nu știu dacă țara s-a obișnuit, dar ei s-au obișnuit cu rotativa. Dar eu cred că principiul trebuie să fie: cel care are cele mai multe mandate să aibă prima șansă. S-ar putea să nu reușească, dar chestia asta cu împărțirea puterii da, e o idee corectă.

Oricum trebuie să împarți puterea fiindcă nimeni nu va avea majoritatea în România. Avem și un câștig în acești 35 de ani: am guvernat tot timpul în coaliții. Începe să se formeze o cultură a colaborării în politică, iar asta este un lucru bun. Nu e ușor, trebuie să faci compromis, trebuie să ai argumente când te așezi la masă cu celălalt, apar multe, multe situații conflictuale, dar până la urmă împarți puterea cu cineva la guvernare.

Președintele sigur că face parte din executiv, conform Constitiției României. Dincolo de celelalte prerogative din Constituție, desemnează și primul ministru. Mai trimite înapoi și propunerile de miniștri dacă e ceva ce nu este în regulă. Deci președintele României în continuare va avea un rol împortant în politica românească și ar trebui să fie un model la care oamenii să spună <<Da, uite, asta este președintele meu>>”.

Kelemen Hunor: „Acum eu cred că Marcel Ciolacu trimite semnale către PNL, către Iohannis, către domnul Ciucă… Nu știu… Nu neapărat către partid”

Ioana Ene Dogioiu: Și acest model… îl suspectați pe domnul Ciolacu de minciună?

Kelemen Hunor: „Nu vreau eu să suspectez nici pe Ciolacu, nici pe Ciucă, pe niciunul, fiindcă în acest moment nu am auzit lucruri pe care ar trebui să le auzim de la candidații la prezidențiale – nici de la Ciolacu, nici de la Ciucă, nici de la Geoană, de la nimeni. Deocamdată, suntem în faza în care fiecare aleargă după… Mai urmează să vedem detaliile.

Acum eu cred că Marcel Ciolacu trimite semnale către PNL, către Iohannis, către domnul Ciucă… Nu știu… Nu neapărat către partid. În momentul în care se așează ei în partid spun <<Oameni buni, haideți să câștigăm alegerile. Apoi, mai vedem…>>. Eu am mai văzut astfel de afirmații, am mai văzut ce s-a întâmplat după… Din punctul meu de vedere, cel mai important este să respecți votul oamenilor. Ceea ce nu prea s-a întâmplat în ultima perioadă”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alegeri 2024. Președintele AEP, despre votul în străinătate: Românii din diaspora să se înscrie în listele permanente pentru străinătate ca MAE să știe câte secții de votare să înființeze | AUDIO