Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. Un dialog despre anul politic 2024, cu comasări, candidați, strategii și pericole. De asemenea, discuții despre proteste în România și Uniunea Europeană, momentul de răscruce pentru Europa sau furtul digital de la Camera Deputaților.
Breșa de securitate de la Camera Deputaților: „Nimeni nu m-a informat de la Cameră. Nu am primit un telefon, un mesaj, un email. Am citit în presă”
Kelemen Hunor: „Nimeni nu m-a informat de la Cameră. Nu am primit un telefon, un mesaj, un email. Am citit în presă. L-am întrebat pe liderul de grup dacă știe ceva, zice că a vorbit cu președintele interimar al Camerei și atât”.
Ioana Ene Dogioiu: Cum se vede de la dumneavoastră această poveste?
Kelemen Hunor: „Vom avea astfel de situații. Astfel de atacuri vom avea. Trăim într-o eră în care astfel de chestiuni se vor întâmpla. Nu sunt date clasificate acolo, dar sunt instituții unde există. România trebuie să investească enorm în securitatea cibernetică. Avem o responsabilitate foarte, foarte mare și vom avea în continuare”.
Ioana Ene Dogioiu: Vă schimbați cartea de identitate?
Kelemen Hunor: „Eu aștept să mă informeze cineva”.
Alegerile 2024 și comasarea alegerilor: „Comasarea europarlamentarelor cu locale se poate din punct de vedere constituțional, dar legal nu se poate”
Ioana Ene Dogioiu: An politic extrem de complicat. Un an cu comasări, inițial s-a vorbit despre o comasare între locale și prezidențiale și brusc a fost abandonat și ne-am trezit cu comasarea localelor cu europarlamentarelor.
Kelemen Hunor: „Noi am propus alegeri anticipate, nu au vrut. Noi am spus la un moment dat că singura posibilitatea constituțională și fără haos administrativ este să aducem prezidențiale în septembrie-octombrie și de aceea am depus un proiect de lege pentru a da posibilitatea aceasta. Dar încă nu s-a votat în Parlament. Nu pot să spun că s-a abandonat sau că intră în sertarul Parlamentului. Comasarea europarlamentarelor cu locale se poate din punct de vedere constituțional, dar legal nu se poate. Rămâne întrebarea dacă încurci sau nu încurci electoratul. Comisia de la Veneția are un punct de vedere. Ok, este o recomandare. Oportunitatea politică este de discutat. Există argumente pro și contra”.
Kelemen Hunor: „Prima propunere de comasare a venit de la PNL , cu anticipatele a venit de la mine. Dacă se face o înțelegere pentru europarlamentare și locale, trebuie să se facă și pentru prezidențiale și parlamentare”.
Rotația președinților: „Sistemul democratic înseamnă să ai posibilitatea de a alege între mai multe variante și cel care primește mai multe voturi va guverna”
Kelemen Hunor: „Tu propui, dar s-ar putea ca cetățeanul să aleagă altceva. Partidele indiferent dacă merg separat sau merg împreună, fac o propunere. Dar nu ei decid, ci cetățenii. Este responsabilitatea partidelor să vină cu oferte și dacă asta este oferta. Polarizarea politică s-a conturat. Rocada la președinție nu s-a făcut de 20 de ani, din punct de vedere formal, acum cine cu ce ideologie vine… Noi făcând parte din Partidul Popular European, putem spune că timp de 20 de ani România a dat președinte de dreapta”.
Ioana Ene Dogioiu: Vi s-ar părea o idee bună continuarea proiectului cu liste comune?
Kelemen Hunor: „Nu pot să fac o analiză în locul lor. Pe noi nu ne deranjează. Sistemul democratic înseamnă să ai posibilitatea de a alege între mai multe variante și cel care primește mai multe voturi va guverna. Deci din acest punct de vedere sistemul democratic nu va fi afectat. Eu în acest an nu văd dezbateri serioase despre problemele europene și principalul vinovat este președintele. Noi nu am avut dezbateri despre schimbarea regulii majorității în Consiliu, despre Green Deal în România. Nici în Parlament. În diplomație, în politica externă nu trebuie să spui totul, să dai toate detaliile, dar măcar să știi despre ce este vorba. România nu există în această dezbatere în Europa. Poate că există, dar noi nu știm, cetățenii”.
Ioana Ene Dogioiu: Cine credeți că ar intra la profilul de candidat la prezidențiale?
Kelemen Hunor: „Eu nu cred în independenți. Independent de cine? Geoană încearcă această mișcare și vom vedea ce va ieși. Președintele României este om politic. Dar nu este Maica Tereza și intră într-o mănăstire și se roagă de dimineața până seara singur”.
Noua guvernare de după alegeri
Ioana Ene Dogioiu: Dacă vor fi liste comune, cam tot Guvernul acesta ar urma să rămână și după alegerile din toamnă, iar dumneavoastră vă declarați gata să vă alăturați. Ce se va schimba fundamental?
Kelemen Hunor: „Oricum vom avea un alt președinte – are un rol important în tot ce înseamnă guvernarea. Și probabil că vom avea și un alt premier”.
Protestele fermierilor și transportatorilor: „Guvernul putea gestiona mult mai bine, din septembrie, tot ce ține de agricultură”
Ioana Ene Dogioiu: Proteste atipice pentru România. Au ieșit furioși în stradă privații, transportatorii și fermierii. Cum vă așteptați să continue acest an și cum vă așteptați să o scoată la capăt cu banii?
Kelemen Hunor: „A fost o greșeală uriașă să vii în decembrie cu aproape 400 de modificări la Codul Fiscal. Apoi este greșit să dai vina pe alții. Astfel de chestiuni sunt deja cunoscute și oamenii se enerveză și mai tare. Trebuia să lași măcar 6 luni de zile pentru mediul de afaceri. Cerealele care au intrat în România și nu au mers mai departe o parte a rămas în țară”.
Ioana Ene Dogioiu: Domnul Ciolacu spune că nu a intrat bob.
Kelemen Hunor: „Atunci fermierii visează, au fumat ceva… […] Noi am propus ajutorul pentru ucraineni și am făcut bine, dar trebuie să ții cont și de prioritățiile economiei tale. Guvernul putea gestiona mult mai bine din septembrie tot ce ține de agricultură”.
Green Deal: „Azi arde Bruxelles-ul. În toată Europa avem aceste crize și nu avem un lider. Parcă Europa a rămas fără lider”
Kelemen Hunor: „Formațiunea lui Dacian Cioloș a împins acest ritm accelerat. Noi am spus de mai mult timp: nu putem să forțăm în acest moment, în acest ritm această transformare foarte rapidă. Trebuie o perioadă de acomodare. Toți vrem să avem un mediu sănătos, toți suntem pentru un mediu curat, dar nu trebuie să pui în pericol economia europeană. […] Competitivitatea și tot ce a avut industria europeană mai bun acum este într-o situație dificilă. Omenii din Vest au pierdut speranța că vor trăi mai bine peste cinci ani de zile decât credeau acum cinci ani de zile. În Olanda la un moment dat fermierii s-au răsculat și au făcut acea mișcare regională și au câștigat alegerile regionale. Azi arde Bruxelles-ul. În toată Europa avem aceste crize și nu avem un lider. Parcă Europa a rămas fără lider. […] Susțin necesitatea UE,, UE coerentă. În această competiție globală nicio țară singură nu va reuși”.
Politica lui Viktor Orban în raport cu Uniunea Europeană: „El susține interesele Ungariei așa cum a hotărât el interesele”
Ioana Ene Dogioiu: Politica lui Viktor lui Orban în raport cu UE.
Kelemen Hunor: „El susține interesele Ungariei așa cum a hotărât el interesele și a ajuns și azi la un compromis legat de ajutorul cu Ucraina. Tensiunile nu dispar. Sunt viziuni diferite și într-un moment de criză altceva decât să discuți nu ai de făcut. Susține interesele Ungariei”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu vi se pare că susține interesele Rusiei?
Kelemen Hunor: „Nu cred, susține interesele Ungariei. Nu scrie nicăieri în tratate că nu poți critica deciziile liderilor UE. Asta nu înseamnă că ești împotriva UE. Eu nu zic că nu avem nevoie de Ue, dar sunt decizii proaste uneori”.
Ioana Ene Dogioiu: Sunteți de acord cu introducerea statutului de țară membră UE pentru România în Constituție?
Kelemen Hunor: „Nu am auzit, dar da, se poate. Nu schimbă cu nimic raportarea noastră la problematica europeană. Nu știu cine și cu ce argumente propune acest lucru. Dacă societatea se liniștește se poate, dar nu schimbă nimic”.
Sursa foto: Europa FM