Confidenţialitate

Kelemen Hunor, despre comasarea alegerilor: Se poate visa la asta, dar din punct de vedere Constituțional trebuie să găsești o soluție | VIDEO

Kelemen Hunor este invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre situația politică, despre atmosfera din Guvern și situația economică, cu viepremierul României la Europa FM.

Ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală?

Kelemen Hunor: „Nimeni nu a zis așa ceva. Am vorbit și săptămâna trecută în Coaliție și în această Coaliție UDMR nu se regăsește. Cum nu suntem parte nici în ceea ce privește premierul sau Ministerul. Noi nu am semnat acest acord între cele două partide. Din acest punct de vedere, noi nu facem parte din rotativă. Este adevărat că nu prea s-a întâmplat așa ceva în România, este ceva mai neobișnuit”.

Kelemen Hunor: „Eu nu vreau să mă bag unde nu sunt parte. Foarte departe de mine intenția de a mă băga în treabă doar pentru a mă afla în treabă. În ceea ce ne privește, lucrurile sunt simple: rotativa se face cum s-au înțeles partidele politice, UDMR nu face parte din această înțelegere”.

Kelemen Hunor: „Nu suntem impresionați de nimeni. Eu întreb: dincolo de acea înțelegere între PNL și PSD, am respectat programul de guvernare, noi, UDRM? Da. Este adevărat că este o coaliție politică, nu una bazată pe cifre. Și fără noi există în acest moment majoritate. Cum s-a creat coaliția în 2021 pentru stabilitate, cred că în 2023 nu s-a schimbat nimic din această perspectivă. În 2023 ai nevoie în continuare de o stabilitate și mai mare din punct de vedere politic. Dar recunosc, există majoritate și fără noi. S-ar fi putut și în 2021. Eu nu mă duc și nu mă arunc după speculații, eu spun ce discutăm noi în coaliție și ce am discutat la nivel de președinți de coaliție. Cred că pe cetățeni îi interesează foarte puțin aceste discuții”.

Se va întâmpla rotativa guvernamentală la 25 mai?

Kelemen Hunor: „Nu are importanță data. Trebuie să vezi și calendarul. În perioada mai, a doua jumătate a lunii mai se va întâmpla pentru că așa scrie acolo. Chiar nu e vorba de două zile în plus sau minus. Procedural e foarte simplu: Guvernul își dă demisia, se fac consultări cu partidele politice, apoi nominalizare, iar în 2-3 zile se depune jurământul”.

Kelemen Hunor, despre remaniere: „Nu se pune nicio schimbare în ceea ce ne privește. Eu, personal, sunt mulțumit de ce miniștri avem în guvern. Premierul oricând poate face o remaniere – acest lucru este clar constituțional”.

„Chiar a doua zi nu faci remaniere, eu spun când e cazul”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor, despre Legile Educației

Kelemen Hunor: „Noi am discutat mult cu specialiștii de la Minister, inclusiv cu doamna ministru, dar nu văd în acest moment motive de panică pentru aceste proiecte de lege. Noi știm care este deadline-ul din perspectiva PNRR, iar acest termen va fi respectat”.

Taxa de solidaritate: „Este o viziune diferită de la un partid la altul”

Kelemen Hunor: „Să ne întoarcem la Legile Educației. Această discuție vizează tot sistemul și este una dificilă. Dacă reușim să facem un sistem în centrul căruia este copilul, am făcut un lucru bun.

Cu taxa de solidaritate – este o viziune diferită de la un partid la altul. În 2021 propuneam o taxă de solidaritate pentru 2 ani de zile. Nu e ceva nou, se mai practică, dar este temporar. Nu a fost prezentată în coaliție o variantă de lucru, ci doar ideea. Trebuie să vedem despre ce companii este vorba.

Dacă ai reușit să faci un extra profit, sunt de acord pe o perioadă limitată să mergi pe această direcție pe anumite companii – IT, farmaceutice, etc.

Nu este ceva extravagant pentru că pe consumul românilor ai făcut această creștere a profitului. Trebuie să vedem cum se poate pune în aplicare și în ce termeni”.

Kelemen Hunor: „Fiecare dintre noi suntem preocupați de a găsi soluții”

Kelemen Hunor: „Cultura politică românească s-a dezvoltat mult din anii 90 și va avea încă de crescut și de dezvoltat. Și după 2024 vom avea o coaliție”.

Kelemen Hunor: „Sunt anumite teme unde câștigă unii, sunt anumite subiecte unde câștigă alții. Vom ajunge la un compromis. Fiecare dintre noi suntem preocupați de a găsi soluții. Poate mijloacele sunt diferite, dar nimeni nu dorește să nu ajungă la dezideratul despre care vorbim – o țară dezvoltată”.

Kelemen Hunor: „Anul trecut România a avut o creștere a PIB-ului de 50 de miliarde de euro, peste prognoză. Când merge mama mea după unt la cumpărături nu se uită după PIB. Peste tot, din cauza sau datorită războiului, este o inflație uriașă. Zic că România și guvernul am luat decizii bune și am început și am reușit să protejăm pe cei vulnerabil și chiar am făcut mai bine decât unii sau alții din Uniunea Europeană. Este un lucru foarte important. Asta trebuie să faci ca guvern”.

Legea Salarizării – termen prin PNRR: 31 martie 2023

Kelemen Hunor: „Așteptăm proiectul de Ministerul Muncii și când vom avea proiectul, vom discuta. Legea actuală care a fost construită pe o bază sănătoasă nu a fost respectată în totalitate. Trebuie să reechilibrăm zona bugetară. Mari schimbări nu trebuie să facem, doar să respectăm ce am stabilit. Important este să există o piramidă și să fie sustenabilă pe termen lung”.

Jalonele din PNRR: 29 de miliarde de euro pe care România le-ar putea obține până în 2026. Există întârzieri în ceea ce privește țintele?

Kelemen Hunor: „Văd puține puncte unde am fi în întârziere și unde ar trebui să recuperăm. 65%, aproape 70% din jaloane sunt rezolvate. Unele așteaptă votul în Parlament. Problema cea mai mare va fi spre finalul anului 2023-2024. Există discuții la nivelul Comisiei, pentru că mai multe state membre au solicitat o rediscuție a anumitor termene și jaloane. S-ar putea să avem o rediscutare a termenlor și este absolut normal. Când au fost semnate aceste jaloane eram înainte de război, inflația de război și criza energetică. De exemplu, anumite ținte din zona de trecere la energie verde nu pot fi respectate și nu numai la noi, ci și la nemți, și la polonezi. Noi suntem într-o poziție bună – am depus a doua cerere de plată, am primit avansul, au fost semnate enorm de multe contracte și urmează licitațiile. Nu avem o problemă de a semna contractele de finanțare. Nu văd o problemă în prima jumătate a anului 2023”.

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Este un principiu: nu poți avea pensia mai mare decât salariul”

Kelemen Hunor: „Este un proiect în Parlament și se va vota. Există o majoritate pentru acest proiect. Eu, personal, aveam o altă abodare: voiam să o luăm de la capăt cu tot ceea ce înseamnă pensiile de serviciu pentru că nu sunt speciale. Este un principiu: nu poți avea pensia mai mare decât salariul. Nu poți beneficia de această pensie până nu îndeplinești vârsta de pensionare de 65 de ani. Poți ieși la pensie anticipată, dar o fracție nu primești. Și asta a fost ideea mea – să luăm toate pensiile de serviciu, indiferent de categorie și în funcție incompatibilități să stabilim anumite zone până unde se poate merge. Să vedem votul în Parlament și decizia Curții Constituționale”.

Alegerile din 2024 – Posibilitatea comasării alegerilor, ideea lansată de PNL. Și-ar dori UDMR comasarea alegerilor?

Kelemen Hunor: „Am mai spus: se poate discuta despre orice, dar trebuie să vezi dacă este posibil constituțional. Acum, nu este posbil constituțional. Nu poți scurta mandatul Palamentului. Scrie în Constituție în cât timp convoci un nou Parlament. Se poate visa la comasarea alegerilor, dar din punct de vedere Constituțonal trebuie să găseșt o soluție. Nu mai vorbesc de recomandarea Comisiei de la Veneția. Sunt alegeri diferite. Dacă le-ar comasa parlamentarele cu localele, nu mai știe omul cu cine votează. Bulversezi enorm de mult și nu rezolvi aproape nimic”.

Candidați la alegerile prezidențiale? Kelemen Hunor: „Nu am nici ambiția și nici nu mă interesează”

Kelemen Hunor: „Am candidat de trei ori, dar nu am nici ambiția și nici nu mă interesează. Vom avea un candidat în funcție de evoluția politică până atunci, dar eu personal nu voi candida”.

Kelemen Hunor, despre relația dintre PNL și PSD

„Este o înțelegere foarte bună între cei doi președinți și este foarte bine că este așa pentru că așa funcționează o coaliție”, a spus Kelemen Hunor despre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Kelemen Hunor: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen. E grav dacă unii au inventat criterii politice. E și mai grav dacă am acceptat 10-11 ani alte criterii decât cele tehnice | VIDEO