Confidenţialitate

Kelemen Hunor, despre impozitarea muncii în 2025: „În acest an nu se va schimba nimic” | VIDEO

Kelemen Hunor – președintele UDMR – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara, la Europa FM. Reformele fiscale în anul 2025 sunt un subiect fierbinte. Cum se va derula anul acesta în ceea ce privește setul de măsuri fiscale? Ce se întâmplă cu indexarea pensiilor și indexarea salariilor? Dar cu impozitarea muncii și impozitul progresiv? Și cum gestionăm situația deficitului bugetar? Kelemen Hunor a răspuns la toate aceste întrebări în emisiunea moderată de Mădălina Dobrovolschi. „Norocul nostru este că trebuie să reducem acest deficit în 7 ani, nu trebuie să aplici nicio terapie de șoc”, a subliniat președintele UDMR. „Fără o reformă structurală nu ai cum să schimbi lumea”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „În acest an ar trebui să găsim o soluție pentru pensiile mici, pentru pensionari care au între 1.300 și 3.000 de lei pensia lunară”

Mădălina Dobrovolschi: Indexarea pensiilor, domnule Kelemen Hunor. Și aici, mi se pare că se vorbește pe foarte multe voci. Unele dornice să facă balet mediatic, poate, ca să vă preiau metafora, altele nu. Care este adevărul? Se poate face indexarea pensiilor în acest an? Și de ce unii dintre guvernanți, chiar la nivel de premier, indică așa o zonă de speranță și alții nu? Mă refer la Ilie Bolojean, spre exemplu, prezent aici în „Piața Victoriei”, care spunea că, cu ochii spre buget, nu ar fi posibil anul acesta, sau cel puțin în a doua jumătate a anului s-ar putea analiza o astfel de perspectivă.

Kelemen Hunor:Fiecare dintre noi ar vrea o indexare. Deci asta, să clarificăm, nu e o chestiune că Ciolacu vrea mai tare decât Bolojan sau Bolojan vrea mult mai mult decât mine. Toți vrem indexarea pensiilor. Anul trecut a fost o recalculare și o indexare foarte bună, zic eu, cu mici excepții care pot fi corectate, dar astăzi am ajuns la limită. Nu putem crește cheltuielile bugetare. Oricum, pentru bugetul pensiilor trebuie să punem în jur de 37, 38, 39 miliarde de lei ca să completăm bugetul pensiilor și asta este viața, trebuie să facem acest efort.

Noi am spus că trebuie să vorbim sincer și extrem de transparent cu oamenii. Nu putem cheltui mai mult decât adunăm. Dacă cheltuim mai mult, trebuie să luăm în continuare credite, trebuie să mergem să luăm, cu dobânzi mari, credite foarte scumpe, nu ne permitem. Și de aceea am spus că în acest an ar trebui să găsim o soluție pentru pensiile mici, pentru pensionari care au între 1.300 și 3.000 de lei pensia lunară, să dăm măcar o singură dată, spre sfârșitul anului după septembrie, o singură plată, ceva completare la pensiile lor, one-off, să fie în 2025. Și sigur, în momentul în care permite bugetul, să facem această indexare, dar nu cred că în acest an putem să ne permitem. Eu nu văd acel spațiu fiscal, nu văd acele venituri care pot asigura o indexare nici la salarii, nici la pensii în acest an”.

Kelemen Hunor: „Norocul nostru este că trebuie să reducem acest deficit în 7 ani, nu trebuie să aplici nicio terapie de șoc”

Mădălina Dobrovolschi: Bun, dar de ce nu se vorbește pe o singură voce, cu un singur mesaj? Pentru că Marcel Ciolacu a spus că s-ar putea face o majorare curată a inflației pensiilor în funcție de execuția bugetară. Eu citez acum. Trebuie să vedem dacă se pot indexa pensiile de la data de încă septembrie.

Kelemen Hunor: „Când au făcut împreună declarația de presă – premierul și ministrul de Finanțe – exact acum o săptămână, miercuri, atunci amândoi au vorbit despre această posibilitate de a da o singură plată pentru pensiile mici și pentru a acoperi cheltuielile pentru acești oameni și eu cred că este ok. Nu știu dacă ne vom permite, nu știu cum va fi execuția bugetară. În acest moment proiectul de buget este în pregătire. Eu știu că anul trecut au reușit să dea o gaură de 8,6% în deficit, ca să vorbim. […] Dacă vreți, în fiecare țară când e an electoral, cheltuiele un pic sunt împinse în sus, dar și cu niște rezultate electorale”.

Mădălina Dobrovolschi: Deci au cheltuit bani degeaba, spuneți.

Kelemen Hunor: „Nu degeaba. Fiindcă banii au ajuns în investiții, au ajuns la oameni, au ajuns la pensionari. Deci din acest punct de vedere e ok. Doar că în acest moment trebuie să vii cu cheltuiele bugetare în jos, cu deficitul bugetar în jos. Și noi, în primul rând, trebuie să asigurăm plata pensiilor și salariilor și investiții, 7% din PIB, fiindcă asta este înțelegerea cu Comisia și asta pune în funcție economia. Fiindcă investițiile publice în România totuși au o contribuție foarte mare la dezvoltarea economică. Și trebuie să ne gândim cum facem în așa fel, fiindcă fără o reformă structurală în cheltuielile bugetare și în tot ce înseamnă administrația centrală și locală, nu poți să reduci deficitul la 3%.

Norocul nostru că trebuie să reducem acest deficit în 7 ani, nu trebuie să aplici nicio terapie de șoc și mai avem un noroc că, chior, dacă vreți, dintre statele membre ale Uniunii Europene, 20 de state au un deficit bugetar mare, mai mare decât 3%. Și asta înseamnă că există un context economic prost pentru Uniunea Europeană, există un context politic nu prea favorabil în acest moment și toată lumea trebuie să găsească soluții pentru a mai reduce cheltuielile bugetare în momentul în care ar trebui să crească cheltuielile de apărare”.

Kelemen Hunor: „Această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, venind cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie”

Kelemen Hunor: „Eu vreau să fiu foarte corect, deschis și transparent cu toată lumea. Vrem creșteri salariale și creșteri de pensii, dar trebuie să știm că atâta ne permitem în 2025. […] Sunt discuții, enorm de multe discuții în societate. Dacă un milion 300 de mii de bugetari sunt mulți sau puțini pentru România în comparație cu celelalte state. Depinde de la ce ne uităm. Dacă ne uităm la modul general cu sănătate, cu educație, nu sunt mulți un milion 300 de mii.

Dacă ne uităm la anumite instituții, da, sunt supra-dimensionate și la Senat, și la Camere, și la Consiliile Județene, și la aproape toate ministerele, toate agențiile, toate instituțiile poți să reduci, dar această reducere trebuie să o faci discutând cu oamenii, venind cu niște criterii, venind cu niște principii și trebuie să vezi de ce ai nevoie. Ai nevoie, de exemplu, la o instituție la direcție de comunicare de 11 oameni care nu comunică de ani, de zile, cu publicul sau nu? Deci, din acest punct de vedere, da, după o analiză, trebuie să mergi în această direcție, dar discutând cu oamenii”.

Kelemen Hunor: „Fără o reformă structurală nu ai cum să schimbi lumea”

Mădălina Dobrovolschi: Da, dar știți care este teama? Că vor rămâne tot cei care au venit cu pile.

Kelemen Hunor: „Deci, despre acest lucru vorbesc. Trebuie să ai niște criterii și trebuie să știi de ce ai nevoie. Nu poți să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat în fiecare instituție, fiindcă, da, sunt Consilii Județene care lucrează cu 60-65 de oameni, sunt alte Consilii Județene unde sunt peste 100 de angajați, chiar mult peste 100. Sau sunt direcții în ministere aproape similare și cu responsabilități foarte asemănătoare, unde într-un minister sunt 50-40 de oameni într-o anumită direcție, în ministerul celălalt sunt 10-12 de oameni. Deci trebuie o analiză și cred că fiecare șef de instituție, fiecare ministru, fiecare președinte va face o analiză și acest lucru nu poți să-l faci de la o zi la alta, dar fără o reformă structurală nu ai cum să schimbi lumea. Poți să crești tu TVA-ul. Momentan, s-ar putea să rezolvi niște chestiuni legate de venituri, dar în același timp tu trebuie să reduci atunci impozitul pe muncă. Oamenii au un simț al dreptății foarte, foarte dezvoltat.

Nu pot accepta dacă magistrații, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că polițiștii, militarii după 25 de ani de serviciu la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie. Este inacceptabil. Deci societatea nu acceptă așa ceva. Că ei au creat stat în stat. Asta este. Dar trebuie să spargem aceste bariere. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani, fiindcă tu iei pensie de serviciu. Sau dacă nu vrei să crești vârsta de pensionare, atunci e o altă soluție: iei pensia de serviciu când ajungi la 65 de ani. Dar să iei și pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcție de conducere tot la stat nu este corect. Și oamenii de aceea sunt supărați”.

Kelemen Hunor, despre impozitarea muncii în 2025: „În acest an nu se va schimba nimic” / „Aici trebuie să pregătești, trebuie să ai niște studii de impact. Nu există niciun studiu de impact în acest moment”

Mădălina Dobrovolschi: Dar pentru că ați spus despre impozitarea muncii, vedeam tot dintre ipotezele de lucru, îmi spuneți dumneavoastră dacă este reală sau nu, analiza unui principiu ca impozitul pe venit CASS și contribuția pentru sănătate, care sunt în acest moment calculate diferit, să fie calculate împreună. Asta ar însemna o impozitare mai mare a muncii. Este o variantă pe care o luați în calcul?

Kelemen Hunor: „În acest an nu se va schimba nimic. Cum se va face? Nu știu. Sunt multe variante. Trebuie discutate cu toată societatea, și cu patronatul, și cu sindicatele, cu fiecare om, ce reforme vrem să introducem începând din anul 2026”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar de ce nu se face nimic anul acesta? Pentru că mai sunt alte alegeri?

Kelemen Hunor:Nu, nu, fiindcă nu ai timp. Aici trebuie să pregătești, trebuie să ai niște studii de impact. Nu există niciun studiu de impact în acest moment. Aceste cercetări, aceste calcule trebuie făcute pentru toate variantele posibile și imposibile și după aceea trebuie o dezbatere. Dezbaterea nu poți să faci în 48 de ore cu societatea, o dezbatere publică, după care trebuie să lași șase luni de zile, cum scrie în lege. Și dacă noi am luat toate aceste măsuri până la 1 iulie, tot șase luni de zile avem la dispoziție, conform legii, până când punem în aplicare de la 1 ianuarie 2026. De aceea spun, nu are nicio legătură cu alegerile prezidențiale. Dacă vrem să fim corecți și legali, conform legilor în vigoare, atunci asta este procedura. Și această procedură trebuie urmată cu scuzele de rigoare”.

Mădălina Dobrovolschi: Dar impozitul progresiv face parte tot din variantele acestea care nu sunt încă testate?

Kelemen Hunor: „Din punctul meu de vedere, nu. Nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv din două motive. În primul rând, fiindcă pierdem din competitivitate. Într-o economie în dezvoltare, o țară în dezvoltare trebuie să aibă această modalitate de a atrage investiții, investitori. Pe altă parte, noi nu suntem în această clipă pregătiți pentru a calcula venitul global. Tu nu poți să pui impozitul progresiv doar pe salariu. Tu trebuie să vezi venitul global pentru fiecare persoană și în funcție de venitul global să calculezi un impozit progresiv. România, sistemul nostru financiar, guvernamental, fiscal nu este pregătit în acest moment pentru așa ceva.

Eu cred că nu putem arăta ca un exemplu Suedia, Finlanda și statele nordice sau vestice, fiindcă acolo totuși ei sunt într-o altă etapă a dezvoltării economice și de aceea, din această zonă, aproape toate statele, Bulgaria, Ungaria, România merg pe impozitul de cotă unică. Ca să atragă investitorii. Într-un fel este de înțeles și noi trebuie să rămânem pe această linie, zic eu”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Cristian Tudor Popescu: Ce face domnul Georgescu: ”MâRGA”- Make Romania Great Again | VIDEO