Confidenţialitate

DEZBATERE ELECTORALĂ. Kelemen Hunor, despre alegerile parlamentare de pe 1 decembrie: „Putem renumăra cât dorește CCR-ul, putem da comunicate laconice, ne vom trezi cu un Parlament și cu o majoritate sau spre o majoritate care va însemna un drum întunecat pentru România” | VIDEO

Kelemen Hunor, a fost invitat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Curtea Constituțională a României (CCR) a cerut joi, 28 noiembrie 2024, renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Tot joi, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a transmis că „Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. Totuși, privind ziua alegerilor din turul I, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a menționat că „Nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP”. Kelemen Hunor a atras, însă, atenția asupra alegerilor parlamentare care au loc pe 1 decembrie: „Vă dați seama că la alegerile prezidențiale, la primul tur, Simion și Georgescu aveau 37%. Și sunt în creștere așa cum văd eu câteva cifre din sondaje, nu sunt în scădere. Asta înseamnă că împreună ei s-ar putea să ajungă în Parlament la numărarea voturilor în mandate spre 40%. Să nu dea Dumnezeu să fie mai mult de 40%”.

Kelemen Hunor: „Va crește neîncrederea în instituțiile statului și asta nu este bine”

Ioana Ene Dogioiu: Ce impact vă așteptați să aibă această imensă nebunie în care ne-au aruncat instituțiile statului asupra rezultatului alegerilor parlamentare de pe 1 decembrie?

Kelemen Hunor: „În primul rând, va crește neîncrederea în instituțiile statului și asta nu este bine. Mai ales într-o astfel de perioadă în care permanent există provocări în această zonă, această parte a Europei. Există provocări permanente și dacă oamenii nu au încredere în instituțiile statului e rău de tot. După care mai avem o altă problemă: credibilitatea procesului electoral și școlarizarea societății și apoi vine rezultatul votului de duminică”.

Kelemen Hunor: „S-ar putea ca acest vot de blam și această atitudine de sancționare a clasei politice să fie accentuată”

Kelemen Hunor: „Eu cred că toate taberele vor fi mobilizate, care pe care, și s-ar putea să ne trezim cu un rezultat care după aceea ne pune într-o încurcătură și mai mare, indiferent ce va stabili AEP-ul după renumărarea voturilor și o să constatăm că are majoritate acea zonă compusă din AUR, POT și SOS, care s-ar putea să ajungă la 40% cu redistribuire spre 50%”.

Kelemen Hunor: „Duminica trecută am avut un vot împotriva partidelor mainstream și mai ales împotriva celor care se află la guvernare și s-ar putea ca acest vot de blam și această atitudine de sancționare a clasei politice să fie accentuată. Și atunci putem renumăra cât dorește CCR-ul, putem da comunicate laconice, ne vom trezi cu un Parlament și cu o majoritate sau spre o majoritate care va însemna un drum întunecat pentru România”.

Kelemen Hunor, despre Călin Georgescu și George Simion: „Împreună ei s-ar putea să ajungă în Parlament la numărarea voturilor în mandate spre 40%. Să nu dea Dumnezeu să fie mai mult de 40%”

Ioana Ene Dogioiu: Adică îmi spuneți că vedeți în acest moment riscul nu doar ca, hai să le spunem generic suveraniști, deși eu cred că este mai mult decât atât, dar să le spunem generic suveraniști, partidele menționate de dumneavoastră să obțină nu numai un scor foarte mare, dar să se ducă în majoritate?

Kelemen Hunor: „Da, spre majoritate. Vă dați seama că la alegerile prezidențiale, la primul tur, Simion și Georgescu aveau 37%. Și sunt în creștere așa cum văd eu câteva cifre din sondaje, nu sunt în scădere. Asta înseamnă că împreună ei s-ar putea să ajungă în Parlament la numărarea voturilor în mandate spre 40%. Să nu dea Dumnezeu să fie mai mult de 40%. Nici mie nu-mi place să spun suveraniști, pentru că până la urmă suveranitatea nu este un termen care trebuie folosit în sens negativ. Ei sunt extremiști, ei sunt într-o oarecare măsură îndoctrinați cu ideologie din secolul trecut, dar OK, lumea acum spune suveraniști”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Gabriel Liiceanu, despre rezultatul alegerilor prezidențiale în primul tur: „Aroganța, dublată de corupție – duce la așa ceva” | AUDIO