Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi, la Europa FM. „Această variantă cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale din punct de vedere constituțional se poate, din punct de vedere legal încă nu se poate”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM. Președintele UDMR a prezentat și argumentele pro și contra unui astfel de tip de comasare a alegerilor și a subliniat că „Electoratul este major. Nu trebuie să-ți fie frică că nu se descurcă cu cinci buletine de vot. Și dacă sunt împreună alegerile sau nu, cei care votează cu PSD vor vota cu PSD indiferent câte buletine de voturi sunt puse la dispoziție. Și invers”.
Kelemen Hunor: „Noi la un moment dat am propus alegeri anticipate, nu au vrut. Au zis că va fi instabilitate. Acum e stabilitate mare”
Ioana Ene Dogioiu: An politic extrem de complicat, poate cel mai complicat din ultimii 33 de ani. Nu am avut cinci rânduri de alegeri niciodată până acum la un loc aproape. Un an cu comasări. Inițial, s-a vorbit despre o comasare între alegerile locale și cele prezidențiale – dumneavoastră, UDMR, ați depus chiar un proiect de lege în acest sens în decembrie care facilita din punct de vedere legislativ această comasare și brusc ea pare să fi fost abandonată. Probabil și proiectul de lege va fi abandonat. Și ne-am trezit cu această nouă comasare: locale cu europarlamentare. Cum este ea din punctul dumneavoastră de vedere?
Kelemen Hunor: „Au fost discuții încă de anul trecut când eram în Coaliție despre diferite variante de comasări. Și despre aceasta și despre celelalte variante locale cu parlamentare. Constituțional nu se poate. Noi la un moment dat am propus alegeri anticipate, nu au vrut. Au zis că va fi instabilitate. Acum e stabilitate mare”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu au? Cine nu au vrut?
Kelemen Hunor: „PNL și am impresia că nici președintele nu a fost de acord. Ei au discutat cu președintele. Eu de aceea spun că am impresia că nici președintele nu a fost de acord că s-au întors de la discuții și au zis că nu se poate. Și noi am spus la un moment dat că singura posibilitate constituțională și fără creăm un haos administrativ ar fi să aducem în septembrie-octombrie alegerile prezidențiale.
Este vorba despre o singură instituție. Nu afecetzi mandatul actualului președinte și lași două luni de zile pentru președintele ales să se pregătească. E ceva uzual, nu se întâmplă nimic. Și de aceea am depus noi un proiect de lege ca să creăm aceastăm posibilitate legală de la 30 de zile la 90 de zile. Fiindcă în legea actuală scrie că se organizează în luna de dinaintea terminării mandatului. Dar încă nu s-a votat în Parlament. Nu pot să spun că s-a abandonat sau că intră în sertarul Parlamentului, dar încă nu s-a votat”.
Kelemen Hunor: „Această variantă cu comasarea alegerilor europarlamentare cu locale din punct de vedere constituțional se poate, din punct de vedere legal încă nu se poate”
„Trebuie modificat Codul Administrativ în primul rând și trebuie să modifici și Legea privind alegerea autorităților locale, primarilor și consiliilor locale. Dar din punct de vedere constituțional se poate. E timp fiindcă nu schimbi sistemul, doar faci posibilă să fie depus jurământul mai târziu decât este legea actuală. Nu faci dintr-un singur tur două tururi, nu schimbi regulile jocului, schimbi doar data. Deci, din punct de vedere constituțional se poate, din punct de vedere legal nu se poate. Rămâne întrebarea de oportunitate politică și rămâne întrebarea dacă încurci sau nu încurci electoratul. Comisia de la Veneția are un punct de vedere. E o recomandare”, a mai explicat Kelemen Hunor la Europa FM.
Kelemen Hunor, despre argumentele contra comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale
„Oportunitatea politică este de discutat. Există argumente pro și argumente contra. Argumente contra, din punctul meu meu de vedere, cam așa putem formula: haos administrativ, fiindcă vor fi unii aleși care vor aștepta 3 luni și jumătate până în octombrie și primari și președinți de consiliu județean și mai ales consilieri locali – vor fi unii care au pierdut alegerile sau nu au candidat, nu au fost susținut de partide, dar care vor fi în funcție. Unii vor cheltui banii, nu vor face nimic trei luni și jumătate. Va fi un haos administrativ care va crea nervozitate și furie a populație înainte de parlamentare și prezidențiale”, a mai spus președintele UDMR la Europa FM.
Kelemen Hunor, despre argumentele pro comasării alegerilor europarlamentare cu alegerile locale
„Dar dacă există și alte argumente: printr-o astfel de mișcare poți să limitezi ascensiunea forțelor de extremă dreapta – și asta este bine. Din punct de vedere democratic, pe termen mediu și lung, este bine. Din acest punct de vedere există o oportunitate politică. Electoratul este major. Nu trebuie să-ți fie frică că nu se descurcă cu cinci buletine de vot. Și dacă sunt împreună alegerile sau nu, cei care votează cu PSD vor vota cu PSD indiferent câte buletine de voturi sunt puse la dispoziție. Și invers”, a mai spus Kelemen Hunor.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock