Kelemen Hunor este invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara, la Europa FM. UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România – l-a desemnat pe Kelemen Hunor candidatul maghiar la alegerile prezidențiale din România pe 6 septembrie 2024. PNL a depus un proiect de lege prin care i s-ar permite actualului președinte – Klaus Iohannis – ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție în Parlamentul României. „Ei au majoritate, nu au nevoie de voturile noastre”, a spus Kelemen Hunor. Acesta a adăugat că „Dacă e să vorbim foarte tehnic pe acest text, e un text prost, neconstituțional. Pe acest text nu se poate da un vot. Dacă te respecți și dacă-i respecți pe cetățenii tăi. De ce? Pentru că este pe persoană fizică, este pentru un singur om”. Kelemen Hunor a precizat și că „dacă domnul Ciucă câștigă alegerile prezidențiale și domnul Iohannis este președintele Senatului, domnul Ciolacu nu mai prinde guvernare”.
Kelemen Hunor: „Dacă e să vorbim foarte tehnic pe acest text, e un text prost, neconstituțional. Pe acest text nu se poate da un vot”
Ioana Ene Dogioiu: Domnul Iohannis mai vrea o dată la putere, în altă formă – cea pe care o mai poate avea – în Parlament, la Senat, probabil președintele Senatului – se zvonește, poate președintele PNL. Există un proiect de lege făcut de cei doi lideri de grup ai PNL pentru a-i permite să candideze independent pe listele PNL. Ați spus deja că e momentul în care e rândul domnului Ciucă să-l care în spinare pe domnul Iohannis, dar dincolo de asta, cum va vota UDMR acest proiect de lege? Da sau nu?
Kelemen Hunor: „Ei au majoritate, nu au nevoie de voturile noastre. PSD-PNL au zis că este o guvernare stabilă, stabilitate politică, dincolo de haosul guvernamental. Au majoritate, trece orice proiect de lege. Din acest punct de vedere, chiar nu contează cum votăm noi.
Dacă e să vorbim foarte tehnic pe acest text, e un text prost, neconstituțional. Pe acest text nu se poate da un vot. Dacă te respecți și dacă-i respecți pe cetățenii tăi. De ce? Pentru că este pe persoană fizică, este pentru un singur om. Legea se face la modul general, valabil pentru toată lumea. Era foarte ușor să scrii un articol și nu să mergi pe urmele lui Iliescu spunând că orice partid poate să pună oameni pe liste care nu sunt membri de partid. Era valabil și pentru Iohannis, și pentru Popescu…
Dacă tu ai o personalitate despre care crezi că ai nevoie de el în Parlament, din punct de vedere profesional, moral, dar nu vrea omul să fie membru de partid că poate nu a fost niciodată… Și atunci poți să pui pe listele tale. Nu faci o lege pentru o persoană fizică, faci o lege pentru toată societatea, pentru că fiecare are dreptul să fie ales. Și Iohannis are acest drept; din 21 decembrie încolo poate să fie ales și ca membru de partid. Și independent, dar nu asta e problema că nu vreau să speculez de ce candidează independent și de ce vrea pe listele PNL, dar puteau, așa cum au scris acest text de lege, să scrie că orice partid poate să pună și independenți care nu sunt membri de partid pe listă și atunci era valabil pentru toată lumea.
Și domnul Iohannis ar fi înțeles că este și pentru el. Sau dacă nu, îi explica domnul Ciucă <<Klaus, este și pentru tine, nu este doar pentru ceilalți>>. Și atunci nu ai o problemă nici de constituționalitate, nici de altă natură. Dacă se schimbă articolul în sensul să fie valabil pentru toată lumea, nu am o problemă să dau un vot. În această formă… puțin probabil. Și ai majoritate, te descurci cu majoritatea”.
Kelemen Hunor: „Dacă domnul Ciucă câștigă alegerile prezidențiale și domnul Iohannis este președintele Senatului, domnul Ciolacu nu mai prinde guvernare”
Ioana Ene Dogioiu: Fostul președinte PNL, Crin Antonescu, a făcut niște declarații severe la adresa acestui proiect de lege și a liberalilor în raport cu acest proiect de lege – i-a numit „nevertebrate politice”, dar a atras atebția asupra faptului că în opinia domniei sale fără a invoca probe, domnul Ciolacu nu este străin de așa ceva. Deci, ar exista o formă de înțelegere, o înțelegere, care deducem, este una de împărțirea puterii post-alegeri în care domnul Iohannis să se ducă la Senat, eventual președintele Senatului și domnul Ciolacu și domnul Ciucă să-și împartă președintele și premierul după cum va pica votul în turul al II-lea. Vi se pare credibilă o astfel de variantă?
Kelemen Hunor: „Nu am niciun argument împotriva celor spuse de Crin Antonescu. Am doar de adăugat o singură chestiune: dacă domnul Ciucă câștigă alegerile prezidențiale și domnul Iohannis este președintele Senatului, domnul Ciolacu nu mai prinde guvernare”.
Ioana Ene Dogioiu: De ce?
Kelemen Hunor: „Fiindcă, așa cred că se va întâmpla, l-au păcălit pe Marcel Ciolacu de câteva ori în ultima perioadă. Ultima oară când prima dată s-au înțeles că vor fi alegerile prezidențiale în septembrie și după ce au trecut liberalii pe spinarea PSD pe partea cealaltă a râului au zis <<Nu, nu mai vrem așa>>. Și au fost multe alte situații, nu vreau să intru eu în istorie, fiindcă am văzut multe, multe astfel de chestii, dar atât pot să adaug: poate că în acest moment există o înțelegere între ei care nu știu dacă se va respecta fiindcă am, din păcate o experiență legat de cuvântul dat și respectat sau nerespectat. Noi am pățit, ultima oară a fost anul trecut. Nu am niciun contraargument la cele spuse de Antonescu. Atât post să cred eu că s-ar putea să fie o surpriză pentru Marcel Ciolacu, dar e treaba lor cum gestionează aceste relații”.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin