Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. De la 1 ianuarie s-ar putea schimba sistemul de compensare, însă clienții finali, casnici sau non-casnici, nu vor fi afectați, a spus președintele UDMR. Acesta a explicat că schimbarea presupune compensarea la producător în loc de compensarea la furnizor.
„Există în acest moment o soluție în ceea ce privește prețurile și compensarea acestor prețuri este o soluție bună, dar din punct de vedere tehnic este o soluție extrem de complicată. Și cu toții suntem de acord că trebuie să îmbunătățim acest sistem pe de-o parte, pe de altă parte, trebuie să păstrăm sistemul prin care protejăm consumatorii casnici și consumatorii non-casnici sau măcar o parte dintre consumatorii non-casnici”, a explicat președintele UDMR la Europa FM.
Kelemen Hunor: Am discutat în urmă cu 4 săptămâni cu reprezentanții furnizorilor și au venit cu propunerea de piață reglementată în contextul actual dat de războiul din Ucraina
„Am văzut care sunt problemele din actualul sistem și de aceea discutăm despre această corecție. E adevărat că și pentru gustul meu discuția este cam lungă în această chestiune, dar va trebui să luăm o decizie. La un moment dat, cu toții am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piață reglementată. De ce? Fiindcă piața liberă, în condițiile normale, are această caracteristică de a reglementa prețul prin ofertă și cerere. Nu suntem într-o situație normală. Nu România nu este într-o situație normală, ci toată Europa din cauza războiului împotriva Ucrainei declanșat de Rusia și de aceea trebuie să căutăm o altă abordare. Și această abordare este piața reglementată.
Acum 3-4 săptămâni am avut o întâlnire cu reprezentanții furnizorilor și cu reprezentanții de la E.ON Furnizare și ei au venit cu această propunere spunând că tot timpul au luptat pentru piață liberă, dar acum își dau seama și ei că nu va funcționa și ei au cerut o piață reglementată. Noi, în februarie-aprilie-mai am spus că trebuie să ne întoarcem la piața reglementată. Atunci nu a existat un consens în Coaliție”, a mai spus Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: „Soluția este să plătim către producător, nu către furnizor”
„Stabilești pentru curentul electric un preț maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor și un preț pentru consumatori. Și plătești diferența, dar întrebarea este unde plătești. Soluția este să plătim către producător, nu către furnizor. Este mult mai ușor să compensezi din punct de vedere tehnic și procedural cantitatea cumpărată de la producător decât fiecare factură separată și să verifici milioane de facturi să vezi dacă sunt eligibile.
Și atunci asta a fost soluția fiindcă noi producem cam 54 de terawatti energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului și prin OPCOM și Transelectrica se poate face acest comerț bilateral cu furnizorii și poți să compensez la producător ca să simplific și mai mult această ecuație și acest sistem despre care noi am vorbit.
Consumul total al țării – în anul de referință 2021 – a fost de 57,37 de terawatti, aproape 58 și noi producem în jur de 54. Diferența aceasta trebuie să o iei de pe piața liberă, de pe Bursa de la Viena, nu contează de unde iei. Și acolo nu se mai poate interveni în preț. Din acest punct de vedere este într-adevăr doar o piață parțial reglementată.
Cel mai ieftin produce Nuclearelectrica, după care Hidroelectrica și așa mai departe până la centralele pe cărbune. Din acest punct de vedere, tabloul este complet. Decizia trebuie luată și așteptăm în primul rând de la Ministerul Energiei să spună cum crede”, a explicat Kelemen Hunor la Europa FM.
Ce înseamnă semi-reglementarea pieței?
„Semi-reglementarea înseamnă că nu poți să vinzi toată cantitatea de energie electrică produsă pe piața ONCOM. Mai există și contracte semnate, cam 80% ar fi și diferența a ceea ce trebuie cumpărat de pe piața externă crește. Acest lucru înseamnă că într-adevăr o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare – mai ales față de alte state – trebuie cumpărată de pe piața liberă, pe care nu o poți reglementa. Și atunci suntem în situația de a spune că este vorba despre semi-reglementare sau reglementare parțială.
În acest moment, există o problemă pe actualul sistem și mai ales prin mecanismul de compensare la furnizor. Au o problemă de cash. Băncile nu mai dau credite și dacă intră în faliment din incapacitate de plată un furnizor mare, nu are cine să preia în ultimă istanță câteva sute sau câteva milioane de clienți de la o zi la alta”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM.
Kelemen Hunor: „E mult mai ușor să compensezi tu la producător decât la furnizor”
„E o problemă de interpretare fiindcă ei depun facturile cu două luni întârziere plus verificăile necesare care în orice caz durează cel puțin 30 de zile și atunci te trezești cu o perioadă de 90 de zile când se face plata pentru factura depusă și dacă mai sunt returnate facturi, atunci înseamnă că se dublează această perioadă. Și, de obicei, facturile care au fost returnate pentru verificare sunt din zona non-casnic. Deci o sumă mult mai mare decât în zona casnică și de aceea trebuie să simplificăm această procedură de compensare și e mult mai ușor să compensezi tu la producător decât la furnizor fiindcă acolo ai o cantitate globală și poți să decontezi”, a adăugat președintele UDMR.
Cum funcționează lucrurile în Coaliție într-un astfel de context?
„Am avut întâlniri cu furnizorii, am avut întâlniri cu producătorii, premierul are întâlniri aproape în fiecare săptămână sau în fiecare zi cu actorii de pe piață și ANRE-ul și Ministerul Energiei trebuie să vină cu propuneri noi. Am dat sarcina, acum vreo trei săptămâni, ANRE-ului, ei au prezentat această soluție de compensare pe piață reglementată. Săptămâna trecută am avut o discuție în trei – președinții celor trei partide din Coaliție – pe acest subiect și a rămas să analizeze fiecare și să vină fiecare să vină să spună ce susține. Eu unul, în ceea ce mă privește, susțin această variantă de compensare prin compensare la producător și nu la furnizor. Noi în acest moment producem peste 90% din necesarul intern atât casnic, cât și non-casnic. Din 57 de terawatti, 54 produce România”, a explicat președintele UDMR la Europa FM.
Kelemen Hunor: De la 1 ianuarie vrem să schimbăm sistemul de compensare a facturilor: să se facă compensarea la producător, nu la furnizor
„De la 1 ianuarie vrem să punem această nouă filofosie de compensare, deci până atunci va merge sigur actualul sistem din Ordonanța de Urgență și până la urmă acolo există și banii necesari atât la Ministerul Muncii, cât și la Ministerul Energiei pentru a face compensarea la furnizori.
Dar de ce este important să luăm decizia cât mai repede? Toată lumea trebuie să se pregătească și are nevoie de 30 de zile până când se pregătește pentru acest nou sistem de compensare și de aceea eu aș prefera ca într-o săptămână sau două să existe o decizie și atunci putem modifica Ordonanța din Parlament sau, dacă este cazul, mai dăm o Ordonanță care introduce acest nou sistem.
Dar de la 1 ianuarie, aceasta a fost discuția în Coaliție, am schimba sistemul de compensare. Și aici vorbim de sistemul de compensare prin care și consumatorii casnici – cei de la 0 până la 100 de kilowatti – rămân cu 0,60 de lei, TVA inclus, pentru kilowatt și cei care plătesc 0,85 lei rămân cu 0,85 de lei – consum de la 100 până la 255 de kilowatti. Deci, din acest punct de vedere, consumatorul final, casnic sau non-casnic, nu va simți nimic din această schimbare de calcul și de compensare. Nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final, problema va fi la compensarea între furnizor și Ministerul Energiei, Ministerul Muncii cum e azi, între statul român și producător dacă reulim să implementăm această variantă.
România așteaptă permanent ce spune Comisia (n.r. Comisia Europană), dar din când în când eu cred că, mai ales în această situație și în acest segment, trebuie să faci pasul repede fiindcă Comisia lucrează mai lent. Acolo trebuie să găsești un consens dacă vrei să introduci un sistem la nivel european și nici nu cred că se poate fiindcă sunt state diferite cu posibilități diferite, cu sisteme energetice diferite”, a mai explicat Kelemen Hunor.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea