Virgilius Justin Capră este unul dintre cei mai populari inventatori români ai zilelor noastre. Profesor și inginer, el a inventat mai multe vehicule cu consum redus de combustibil și un jet pack care a ajuns să fie folosit chiar și de Regele Muzicii Pop, Michael Jackson. Justin Capră și-a dedicat, mai bine de 50 de ani invențiilor din domeniul automobilelor.
La ultima sa apariție publică, Justin Capră a fost decorat de principesa Margareta a României, cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.
7 aparate de zbor, 15 motorete și 70 de automobile cu propulsie ne-convențională. Dacă mai punem la socoteală și realizările mai puținspectaculoase, rezultă că în fiecare din cei 82 de ani de viața, Justin Capră a inventat cam două aparate pe an.
Cel mai prolific inventator român al veacului XX s-a născut în 1933, în comuna Măgureni din Județul Prahova.
Încă de mic, le adăuga jucăriilor câte un motoraș de ceas, care făcea ca biectul să prindă viață. În adolescență, a construit un motor cu comandă vocală și ca idee, vorbim de o invenție de la sfârșitul anilor 40. Pasionat de zbor, Iustin Capra a terminat Școala Superioară de Aviație, de unde a ieșit subinginer. Cea mai cunoscută invenție a sa este, fără indoială, „rucsacul zburător”. În esența, principiul de funcționare era simplu: arderea unui amestec de alcool și oxigen care producea un jet de gaze suficient de puternic cât să ridice un om.
Peste ani, va rememora cu emoţie întâmplarea: „În 1958 am reuşit să mă şi ridic, după multe experienţe eşuate. M-am ridicat jumătate de metru, un metru, şi-am crezut că sunt în Ceruri… De frică. Pentru că nu m-aşteptam să mă ridic. Oricum, n-a fost o experienţă prea reuşită. M-am şi fript la mână, s-a rupt şi un ajutaj”.
Doi ani mai târziu, la sugestia lui Henri Coandă, Justin Capră a înlocuit combustibilul inițial cu perhidrol. Apoi, inventatorul a căutat sprijin pentru punerea ei în aplicare la Ambasada Statelor Unite din București.
Ideea a fost una extrem de nefericită și Justin Capră a fost arestat pentru că s-a adresat unei autorități străine. În plus, a fost anchetat sub pretextul că ar fi vrut să fugă din ţară.
Culmea e că, în 1962, în Statele Unite ale Americii a apărut un dizpozitiv similar, care avea să fie folosit de astronauți la ieșirile în spațiu.
Despre invenția americanilor, Justin Capră avea să declare că semăna perfect cu a sa și că difereau doar numele și culoarea. Abia după 50 de ani, NASA a recunoscut că inventatorii americani s-au inspirat de la românul Justin Capră.