- Fotografie de Alexandra Gavrilă
Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.
De la debutul epidemiei, 939 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit în România.
În schimb, 6.912 de persoane s-au vindecat.
La ATI sunt, la momentul actual, 245 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.323 de persoane. Alte 20.462 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 248.056 de teste.
După 15 mai, când încetează stărea de urgență, nu dispar complet restricțiile pentru deplasare și regulile de distanțare socială. Ministerul Internelor a anunțat motivele pentru care persoanele se vor putea deplasa în afara localității.
Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat o serie de propuneri pentru relaxarea restricțiilor.
În spațiile de birouri, angajații vor trebui să poarte mască.
Botezurile, cununiile sau înmormântările se vor putea desfășura în prezența a cel mult 16 persoane.
Elevii și profesorii cu boli cronice nu merg la pregătirea pentru examene.
Din 15 mai, se reiau anumite zboruri, dar se menține interdicția pentru zonele roșii.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române declară că redeschiderea lăcașelor de cult “ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”. Referindu-se la propunerile pentru relaxarea actualelor restricții, preotul Vasile Bănescu susține că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”. Totuși, consideră Vasile Bănescu, „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.
Referindu-se la decizia de a declara neconstituționale amenzile majorate în timpul stării de urgență, premierul a declarat că aceasta reprezintă “o instigare la nerespectarea legii”. Ludovic Orban a adăugat că “în nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva”. “Dacă vor declara neconstituțională și starea de alertă, vom emite o nouă reglementare, o ordonanță de urgență, pentru a oferi autorităților instrumentele necesare care să apere viața și sănătatea românilor. Nu putem accepta ceea ce face CCR și așa-zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil! În nicio țară din Europa nu s-a întâmplat așa ceva, ca autoritățile să fie lipsite de instrumentele necesare pentru aplicarea legilor.
3 infanterişti marini sunt infectaţi cu noul coronavirus.
Şeful Poliţiei municipiului Tulcea a fost confirmat cu SARS-CoV-2.
Au fost instituite restricţii de circulaţie pe DN 22 după carantinarea comunei buzoiene Râmnicelu.
Bilanțul pandemiei se apropie de 275.000 de decese.
Numărul deceselor provocate de noul coronavirus continuă să scadă în Italia. Protecția Civilă a raportat alte 194 de cazuri mortale. Bilanțul total al deceselor a ajuns la 30.395 Au fost depistate 1.083 de noi infecții. La secțiile de Terapie intensivă se mai află 1.034 de pacienți cu COVID-19. Totodată, a fost depăşit pragul de 100.000 de persoane vindecate.
Franța a comunicat 80 de noi decese, cel mai redus bilanț zilnic din ultimele săptămâni. Bilanțul provizoriu a ajuns la 26.310 de cazuri mortale, începând de la 1 martie. Presiunea asupra serviciilor de terapie intensivă continuă să se reducă.
Companiile aeriene britanice spun că au fost înștiințate de guvernul de la Londra că, de la sfârșitul lunii mai, va fi instituită carantina obligatorie de 14 zile pentru orice persoană care vine din străinătate. Singura excepție o reprezină Irlanda. Pentru moment, este neclar cât timp va fi menținută restricția.
Autorităţile ruse au raportat, pentru a 7-a zi la rând, peste 10.000 cazuri de nou coronavirus. Bilanţul provizoriu al epidemiei a ajuns la 198.676 de contaminări. Rusia a depăşit, în ultimele zile, Franţa şi Germania la numărul infectări confirmate. 104 noi decese completează totalul de 1.827.
Bilanţul deceselor se apropie de 10.000 în Brazilia.
Una dintre cele mai faimoase arene de fotbal din lume, stadionul Maracana, din Rio de Janeiro, își deschide porțile pentru a primi pacienți cu noul coronavirus. Pe suprafaţa gazonului a fost construită o structură temporară care va asigura peste 400 de paturi.
S-a reluat campionatul de fotbal din Isulele Feroe, țara fără niciun deces cauzat de COVID-19.
Autorităţile sanitare chineze au raportat un singur nou caz de contaminare cu SARS-CoV-2 şi niciun deces. De la izbucnirea epidemiei, în decembrie 2019, noul coronavirusul a infectat 82.887 de persoane în statul asiatic. Bilanțul cazurilor mortale se menține la 4.633.
- Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu