Confidenţialitate

Cătălin Tolontan, despre nominalizarea ”colectiv” la Oscar: Este o zi bună pentru jurnalismul din România | AUDIO

Filmul românesc colectiv este al patrulea film documentar care a primit și nominalizare cel mai bun film străin în 65 de ani de când se decernează statuete și pentru această categorie.

Jurnalistul Cătălin Tolontan este cel care a condus investigația care face subiectul acestui film:

”E o zi bună pentru jurnalismul din România și pentru publicul din România și pentru oamenii din România care au avut curajul și au curajul să vorbească cu ziariștii. Sunt extrem de emoționat. Am vorbit cu Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru, tânărul din Sinaia care a murit după ce infecțiile nosocomiale au fost ascunse și el a fost trimis târziu în străinătate. Și el mi-a spus așa, citez: <Cel mai rău pentru un părinte este să-și piardă copilul și să simtă că e în zadar. Acum pot să îi spun: Alex, lumea a văzut și, dragii noștri, toți cei care ați pierit la Colectiv, au văzut drama voastră>. Sentimentul acestor oameni este că nu e nevoie și nu avem voie să uităm pentru că lucrurile uitate se repetă. Și că un film care a ajuns, e singurul film care are două nominalizări la Oscar și o nominalizare la BAFTA. Este singurul film documentar din acest an care a prins două nominalizări, toate acestea atrag atenția asupra lui și de fapt atrag atenția asupra acestei povești de rezistență psihică extraordinară pe care o au familiile de la Colectiv și noi toți, ca cetățeni”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Cristian Tudor Popescu a comentat, la Piața Victoriei, nominalizarea filmului „colectiv” la Oscar:

„Mă bucur mult, e o premieră, n-a atins niciun film românesc, cel mai aproape de nominalizare a fost „După dealuri”, care a ajuns în lotul de 9. Iată că filmul lui Alexander Nanau ajunge să fie nominalizat la două categorii. Acest lucru are o mare importanță pentru jurnalismul din România și pentru România. Arată cât de adâncă, de virulentă, de sinistră este corupția care ucide și arată că există niște oameni care nu se împacă cu cea, care luptă împotriva ei. Are șanse mai mari la documentar. Sunt luate în considerare acum voturi și din spațiul cinematografic european, la documentar. Ar face față cu succes unor filme documentare americane.”

Gala premiilor Oscar va avea loc în această vară la Dolby Theatre din Los Angeles.

Organizatorii au amânat ceremonia sperând că în câteva luni situația pandemică va permitea organizare cu prezența fizică.