Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 7

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Bilanțul epidemic provizoiu a crescut cu 293 de noi infectări în România, până la un total de 2.245.

Numărul deceselor a ajuns la 82.

220 de persoane au fost declarate vindecate de la debutul epidemiei în România.

Tot mai multe voci reclamă lentoarea raportărilor, dar și comunicarea deficitară a autorităților.

Potrivit raportării managerului Spitalului Universitar de Urgență București, 27 de persoane, din care 17 cadre medicale și 10 pacienți, au fost confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus. Managerul Cătălin Cîrstoiu a declarat – pentru Europa FM – șase secții ale unității medicale vor fi închise temporar.

7 medici au fost despistați cu coronavirus la Spitalul Militar din București. Mai sunt însă în lucru 650 de probe.

Direcția de Sănătate Publică București a uitat să declare decesul unei paciente cu COVID-19. Explicația oficială este o problemă tehnică. Institutul de Sănătate Publică s-a autosesizat după ce în presă au apărut mai multe articole.

Procurorii din Baia Mare cercetează cazul femeii diagnosticată cu COVID-19, după ce aceasta a fost plimbată între trei spitale, iar apoi a ajuns la Cluj. Pacienta a intrat în contact cu mai mulți medici și asistente și a mințit de trei ori cu privire la o călătorie în străinătate.

La Timișoara, conducerea Maternității “Odobescu” a decis carantinarea unității sanitare după ce cinci asistente medicale au fost testate pozitiv.

Cu spitale nepregătite, România a intrat în Scenariul 4 de mobilizare. În perioada următoare, numărul îmbolnăvirilor va continua să crească. 117 spitale și 44 de maternități vor îngriji bolnavii de COVID-19.

Din Suceava, oraș plasat sub carantină, se iese doar cu adeverință de la angajator sau pentru urgențe medicale. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit petntru a înăspri condițiile de deplasare între localități.

Șeful statului le-a transmis sucevenilor, al căror oraș a fost închis, că nu sunt singuri şi le-a cerut să respecte recomandările autorităţilor.

Viceprimar al Sucevei, Lucian Harșovschi a cerut – la Europa FM – testarea masivă a locuitorilor din județ și mai ales a celor din localitățile închise.

Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, în contextul crizei din Suceava, mai multe organizații nonguvermentatele, firme și asociații din România cer aprovizionarea urgentă a spitalelor din județ cu echipemente de protecție – atât pentru medici, cât și pentru pacienți. De asemenea, semnatarii solicită testarea extinsă a locuitorilor din orașul Suceava și urgentarea deschiderii spitalului din Fălticeni. ONG-urile vor, de asemenea, publicarea zilnică pentru toate spitalele din județul Suceava și din țară, în timp real, a numărului de cazuri și a necesarului de echipamente.

Manager interimar al spitalului din orașul sucevean Câmpulung Moldovenesc, Adrian Cosinschi este unul dintre cei aproape 300 de medici depistați pozitiv cu COVID 19. Alți 3 colegi ai săi au fost depistați pozitiv. “Fiecare se păzește cum poate!”, a mărturisit acesta la Europa FM.

Mai mulți doctori și asistenți de la Spitalului bucureștean Universitar au fost infectați cu COVID-19, spun surse medicale. Toţi angajații vor fi testaţi.

Spitalul CFR din Timișoara, unitate sanitară aflată în linia a doua a luptei împotriva COVID-19, se confruntă cu un val de demisii chiar dacă nu a raportat vreun caz de nou coronavirus. Mai multe asistente și infirmiere au ales să plece.

Jurnalistul Cătălin Tolontan susține că spitalele nu raportează exact numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus din rândul medicilor și asistentelor, pentru a nu deveni unități medicale destinate exclusiv tratării bolnavilor de Covid-19

Organizația Salvați Copiii a început echiparea spitalelor cu aparatură medicală urgentă în lupta contra Covid-19. În urma solicitărilor urgente primite de la spitale, au fost cumpărate prioritar, din fondul de urgență deschis pentru spitale, echipamente și materiale medicale indispensabile în lupta medicilor.

La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.

Compania timișoreană 123FormBuilder și-a pus gratuit platforma la dispoziția instituțiilor și organizațiilor care servesc în prima linie împotriva pandemiei, alături de o echipă tehnică dedicată COVID-19.

Secția 19 de Poliție din București a fost dezinfectată. 3 agenți se află în izolare, după ce au intrat în contact cu un coleg dintr-o altă structură a Ministerului de Interne, care a fost confirmat pozitiv cu coronavirus.

Primăria Calafat a fost amendată de Direcţia de Sănătate Publică, după ce oamenii trimişi în carantină au reclamat mizeria găsită.

Sanatoriul Techirghiol, devenit centru de carantină este stabilimentul ale cărui condiții sunt apreciate de sutele de repatriați găzduiți acolo.

Un raport întocmit de RetailZoom dezvăluie un avans spectaculos al comerțului în a treia săptămână de epidemie în România. Analiza a urmărit evoluția valorică a vânzărilor în perioada 9-15 martie, a 11-a săptămână a anului 2020, prin comparație cu cea din 2019.

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit, a declarat marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu. BNR recomandă ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

Protecţia Civilă din Italia a anunţat, marți, alte 837 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanţul epidemic a ajuns la 12.428 de morţi în Peninsulă.

Spania a înregistrat, în ultimele 24 de ore, alte 849 de decese cauzate de COVID-19. Bilanțul epidemic al cazurilor mortale a ajuns la 8.189.

Autoritățile britanice au raportat alte 367 de decese cauzate de noul coronavirus. Bilanțul epidemic a urcat la 1.808 cazuri mortale în Regat.

Germania va intra, cel mai probabil, în recesiune anul acesta, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, potrivit unei estimări.

Gigantul suedez IKEA a început producția măști și alte echipamente de protecție pentru spitale, alăturându-se unei liste din ce în ce mai mari de companii care își diversifică activitățile pentru a ajuta la eliminarea deficiențelor din lupta împotriva coronavirusului.

Pandemia a cauzat moartea a 3.415 de persoane în Statele Unite, faţă de cele 3.305 decese raportate în China.

Bursa americană a încheiat cel mai prost trimestru pe care l-a avut din 1938, pe fondul pagubelor cauzate de căderea prețului petrolului și de reducerea activităților comerciale cauzate de pandemia de coronavirus.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat că salariile angajaților vor scădea cu 20% din luna aprilie, din cauza epidemiei de coronavirus. Președintele RFR, Răzvan Burleanu, susține că decizia a fost luată în urma unor consultări cu echipa de management a forului. 

Federația Internațională de Fotbal pregătește un adevărat “plan Marshall” pentru redresarea pe plan mondial a acestui sport, lovit grav de criza provocată de pandemia de coronavirus. FIFA a anunțat că analizează mai multe modalități prin care să ofere o asistență de urgență cluburilor și ligilor naționale, prăbușite într-o criză financiară fără precedent în istoria “sportului Rege”.

Campania caritabilă inițiată de cântărețul englez Elton John a adunat donaţii în valoare de 8 milioane de dolari. Banii vor sprijini spitale și organizații din SUA, implicate în lupta împotriva actualei pandemii.