Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.
Bilanțul deceselor de COVID-19 confirmate a urcat la 65. 13 noi cazuri mortale au fost raportate la Suceava.
România intră în scenariul 4, cu peste 2.000 de infectări. Orașul Suceava și 8 localități limitrofe se închid, prin instituirea carantinei totale.
180 de persoane au fost declarate vindecate și externate (55 la Timișoara, 85 la București, 19 la Iași, 7 la Craiova, 11 la Constanța și 3 la Cluj).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Totodată, în străinătate sunt 86 de români infectați și 16 decedați (9 în Italia, 4 în Franța, unul în Germania, unul în Spania și unul în Marea Britanie).
Institutul Național de Sănătate Publică anunță că un număr total de 285 de cadre medicale sunt infectate până la acest moment cu coronavirus.
Dintre acestea, 91 sunt medici, 90 asistenți medicali, 26 infirmiere, 8 îngrijitoare, iar 70 personal auxiliar. Cele mai multe cazuri, în Suceava (181), București (45) și Arad (16).
Ministrul Economiei a spus – la Europa FM – că măștile a căror producție a început în România, la Târgu Lăpuș, vor ajunge atât la populație, cât și în spitale. Virgil Popescu ne-a mai anunțat că Academia Tehnică Militară este aproape de a finaliza un prototip de ventilator, aparat care poate salva viețile pacienților cu insuficiență respisatorie.
Totodată, mai multe companii din industria confecțiilor au informat autoritățile că vor să fabrice combinezoane pentru cadrele medicale.
Un pacient infectat cu noul coronavirus a donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală, iar cinci cadre medicale sunt acum în izolare, potrivit reprezentanților instituției. În prezent, nu există protocol prin care donatorii să fie testaţi pentru coronavirus.
200 de pacienți dependenți de dializă care fac această procedură la centrul București-Răcari sunt în pericol de a intra în contact cu persoane venite din zone roșii aduse în spațiile de carantină de la acest centru. Ei cer autorităților să închidă aceste spații de cazare. Acești pacienți sunt din grupa de risc și sunt mult mai expuși în cazul infectiei cu noul tip de coronavirus.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că un număr total de 285 de cadre medicale sunt infectate până la acest moment cu coronavirus.
Tot mai mulți medici se tem să meargă în lupta cu noul coronavirus pentru că nu au echipamentele de protecție necesare. Un subiect abordat în emisiunea “România în direct”. “Inclusiv mănușile mi le-am cumpărat singur, măștile mi le-am comandat ieri de pe internet. Eu îmi fac meseria, dar nu mă trimiteți să mă sinucid. Dați-mi soluții să mă protejez sau îmi depun demisia. Nu m-am angajat să mă sinucid în România pentru că nu există niciun mijloc de protecție”, ne-a mărturist Cosmin, doctor într-o secție de Terapie Intensivă.
În emisiunea Piața Victoriei, o anestezistă a dezvăluit că cei trei medici de la ATI de la spitalul bucureștean unde lucrează au primit doar cinci combinezoane și câte o mască simplă, chirurgicală, pentru fiecare om din secție. În aceste condiții, ei se protejează cu măști de zugrav și combinezoane din aviație.
Managerul Spitalului Județean Focșani, dar și mai multe cadre medicale ale celei mai mari unități sanitare din Vrancea, au decis să se autoizoleze în spital, pentru a nu-și expune familiile unei posibile infecții cu noul coronavirus.
La adresa solidaritate@europafm.ro, așteptăm mesajele cadrelor medicale aflate în prima linie de luptă cu noul coronavirus. Credem că medicii și asistentele sunt primii care trebuie sprijiniți pentru a ne putea ajuta la rândul lor.
O mie de persoane vor fi angajate în structurile Direcțiilor de Sănătate Publică, iar alte o mie se vor alătura serviciilor de ambulanță județene, pentru a face față fluxului ridicat de infectări, a decis executivul.
Mai multe organizații neguvernamentale se implică în sprijinirea spitalelor, afectate de lipsa materialelor sanitare în plină criză sanitară.
“Vă mulțumim, vă mulțumim pentru tot ce faceți! Ce ne-am face noi fără voi! Dacă copiii voștri vă așteaptă în fiecare seară, vă așteaptă ca să ne ajutați pe noi. Vă mulțumim! Vă multumim vouă celor care sunteti în linie întâi. Doamne ajută!”, le-a transmis actorul Andi Vasluianu medicii care, în aceste zile, fac eforturi imense pentru a salva vieți.
În câteva săptămâni, în România va începe testarea unui medicament pentru COVID-19, realizat în Statele Unite, a declarat președinte al Societății Române de Microbiologie, totodată reprezentat al țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că, la Institutul bucureștean “Matei Balș”, vor fi testate în paralel 4 scheme terapeutice pentru COVID-19. Medicamentul realizat în Statele Unite este considerat, totuși, cel mai promițător.
Medic și senator al Uniunii Salvați România, Adrian Wiener cere încetarea politizării în jurul testărilor în contextul epidemiei de coronavirus. În opinia sa, orice testare cu ”scop de cercetare” sau ”confort psihic” blochează aparatele și crește timpul de confirmare/infirmare a pacienților suspecți și prin urmare și izolarea rapidă a persoanelor infectate.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria cercetează penal, sub acuzația de zădărnicire a combaterii bolilor, mai mulți funcționari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Teleorman – Serviciul Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu.
Deșeurile de la centrele de carantină ajung deseori la gropile de gunoi, la un loc cu cele ale populației. Legislația actuală nu are prevederi în acest sens.
Într-o scrisoare deschisă, ministrul Educației le-a cerut profesorilor să contribuie la menţinerea echilibrului emoţional al elevilor, al părinţilor şi al întregii societăţi. Împreună cu Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, ministerul a întocmit un set de cinci teste, publicate pe internet, care ar respecta modelul subiectului de examen.
Subiectele cuprind materia predată până la închiderea școlilor, la 11 martie, din cauza epidemiei de coronavirus, după cum a declarat – la Europa FM – ministrul Educației. “Modelele pe care noi le punem la dispoziția elevilor, pentru a lucra în această perioadă, vizează numai conținuturile studiate până la acest moment. Este clar că nu putem să oferim copiilor, la acest moment, modele de subiecte care să vizeze conținuri pe care ei nu le-au studiat”, ne-a precizat Monica Anisie.
Din acest an, România va consuma, în cea mai mare parte, alimente de producție autohtonă, a spus ministrul Agriculturii într-un interviu acordat Europa FM. Actuala criză sanitară a generat probleme în aprovizionare, mai ales cu fructe și legume proaspete, pentru că acestea vin acum din alte țări. Adrian Oros nu poate garanta că România va evita o criză alimentară.
Șeful statului a făcut apel la populație “să lase pensionarii să-și facă aprovizionarea între orele 11-13, pentru că noi avem restul zilei la dispoziție”.
Aeroportul Henri Coandă Otopeni a instituit noi măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului.
În perioada epidemiei de coronavirus. Asociația Luna Albastră Diabet caută sprijin pentru a ajuta copiii și vârstinicii cu care suferă de această afecțiune. ONG-ul vrea ajutorarea familiilor cu copii aflați în situații de risc și a vârstnicilor copleșiți de aceeași afectiune.
Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unui TELVERDE pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război pe perioada stării de urgență. Linia 0800-410-990 a fost deja pusă în funcțiune.
Toate donațiile primite de Asociația Dăruiește Aripi sunt direcționate, din 10 martie, pentru lupta împotriva epidemiei de Coronavirus. Fondurile sunt folosite în special pentru spitalele din județul Constanța. Până acum s-au adunat peste 100.000 de euro, destinația banilor fiind detaliată de ONG zilnic atât pe Facebook, cât și pe site-ul organizației.
Ministrul Muncii a anunțat că, în zilele următoare, firmele a căror activitate a fost afectată de restricțiile impuse de actuala stare de urgență vor putea pot depune solicitările pentru plata şomajului tehnic.
O parte dintre cheltuielile statului cu plata șomajului tehnic va fi decontată de Uniunea Europeană, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Guvernul a decis ca, în termen de 45 de zile de la publicarea ordonanței pentru amânarea ratelor bancare, clienții să poată depune cererile. Persoanele care au împrumuturi bancare se vor bucura de dobândă zero în perioada în care ratelor lor sunt suspendate.
Guvernul a reglementat și cadrul prin care cetățenii pot să țină legătura online cu autoritățile, care trebuie să facă publică modalitatea în care pot primi documentele care nu vor mai circula de-acum pe hârtie.
Poliția Română a precizat că o persoană poate transporta la și de la serviciu soțul sau soția cu mașina, dacă are asupra sa declarația pe propria răspundere, pentru a justifica deplasarea. Răspunsul a venit la o întrebare adresată de multe persoane: „Pot să-mi transport cu maşina soţia/soţul la/de la serviciu?”.
Bilanţul pandemiei a ajuns la 36.211 morţi pe plan global. Din decembrie 2019, s-au înregistrat 755.591 de cazuri de infectare. Statele Unite ale Americii sunt noul epicentru al îmbolnăvirilor.
Autoritățile italiene au raportat, luni, 812 noi decese cauzate de COVID-19. Totalul cazurilor mortale se apropie de 11.600. Numărul infectărilor a sporit cu 4.050.
Spania a raportat alte 812 decese din cauza noului coronavirus, un ritm mai scăzut decât în zilele precedente. Statul iberic este doua cea mai afectată ţară din Europa de pandemie, după Italia, înregistrând 7.340 de decese cauzate de SARS-CoV-2.
Peste 4.000 de cetățeni europeni au fost repatriați din țări terțe prin intermediul Mecanismului UE de protecție civilă, și alte peste 100 de zboruri sunt programate în zilele viitoare, a informat Comisia Europeană.
Parlamentul de la Budapesta a acordat guvernului guvernului conservator puteri depline pentru toată perioada stării de urgență. Demersul a fost criticat vehement criticat de opoziția socialistă. Mai mult de 100.000 de persoane au semnat o petiţie online împotriva controversatei legi. Executivul condus de autoritarul Viktor Orban va putea conduce Ungaria prin ordonanțe de urgență.
Preşedintele rus le-a cerut moscoviților ia în serios izolarea, pentru a ajuta lupta contra răspândirii coronavirusului.
Infectat cu noul coronavirus, Prințul Charles al Marii Britanii a ieșit din carantină după o perioadă de 7 zile, o decizie avizată de medici. Casa Regală a anunțat că moștenitorul Tronului se află în stare bună. În vârstă de 71 de ani, Charles a prezentat simptome ușoare de boală.
Google a lansat o platformă dedicată învățării la distanță, un hub de informații și unelte menite să ajute profesorii pe perioada crizei cauzate de virusul COVID-19.
Compania Facebook a anunțat că donează alte 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative oferă acces liber la cărți din domeniul ştiinţelor sociale, publicate de profesori ai universității.
O sală de sport din București le-a împrumutat clienților biciclete eliptice pentru a se antrena acasă.
Lionel Messi, căpitanul echipei FC Barcelona, a anunţat că fotbaliştii grupării au găsit soluţia pentru a ajuta clubul în această criză, cauzată de pandemia de coronavirus. Jucătorii campioanei Spaniei au acceptat să renunţe la 70% din salariu pe perioada stării de urgenţă.
Amânate din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor începe la 23 iulie 2021, au anunțat organizatorii.
În contextul în care cererea de bere scade în urma închiderii cluburilor şi hotelurilor, ca efect al restricțiilor impuse în lupta cu răspândirea noului coronavirus, producătorii din Australia se reprofilează pentru a răspunde nevoii urgente de dezinfectant.
- Jurnal online realizat de Andrei Paleu