Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un jurnal online vă ținem la curent cu evoluția situației din țară și străinătate.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat 226 de noi infecții cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala COVID-19. Bilațul a ajuns la 15.588 de contaminări la nivel național.
Bilanțul deceselor a ajuns la 972. La ATI, în acest moment, sunt internați 255 de pacienți.
În schimb, s-au vindecat 7.245 de persoane.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.745 de persoane. Alte 19.059 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 262.219 de teste.
Bilanțul deceselor a urcat la 982.
Șeful Cancelariei premierului a anunțat adoptarea proiectului de lege pentru instituirea stării de alertă. Între măsurile incluse se numără obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise. Firmele vor fi obligate să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Restaurantele şi mall-urile rămân închise.
Premierul declară că cetățenii trebuie să se obişnuiască să poate masca facială, a cărei purtare devine obligatorie în spațiile publice închise în perioada stării de alertă, după data de 15 mai, iar angajatori să le asigure salariaţilor acest material de protecție. Potrivit lui Ludovic Orban, cei care nu respectă regula vor putea fi sancționați. ”Cu siguranţă va exista, în timp, o sancţiune, dar cred că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual. Nu trebuie să ne apucăm să sancţionăm oamenii. Trebuie ca oamenii să se obişnuiască cu purtatul măştii şi angajatori să asigure măşti pentru personal”, a spus șeful executivului.
Liderul deputaţilor PSD critică dur modul în care guvernul PNL pregătește trecere de la starea de urgență la cea de alertă. Alfred Simonis a atras atenția că proiectul adoptat, luni, de cabinetul Orban nu va putea intra în vigoare de vineri, întrucât este nevoie de un termen de două zile pentru a putea fi atacat la Curtea Constituţională şi apoi de trei zile pentru a intra în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial.
Audiat în Parlament, ministrul Muncii a declarat că, din datele disponibile, peste 30.000 de români au plecat, în ultima perioadă, cu avionul și trenul la lucru în străinătate. Alți peste 4.000 s-au deplasat pe cont propriu. “Cvasi-majoritatea acestora nu au plecat prin agenții de plasare a forței de muncă”, a explicat Violeta Alexandru. Potrivit ministrului, aceste persoane se aflau în contact cu angajatorii de foarte mulți ani, fiind foarte mulțumite de condițiile de lucru oferite de aceștia. Totuși, acele nereguli semnalate au fost sancționate de inspectoratele de muncă.
Primarul Sucevei a cerut Guvernului ridicarea stării de carantină din oraș. Edilul Ion Lungu susține că numărul de îmbolnăviri la mia de locuitori a scăzut de la 3,14 în 5 mai la 2,22 în 8 mai.
Poliţia Română cumpără un sistem de recunoaştere facială.
La Galați, a fost deschis un dosar penal pentru zecile de infectări din căminele de bătrâni.
La Piatra Neamț, un copil le-a oferit polițiștilor medalia primită la un concurs de lupte.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenția că se impune “vigilenţă extremă” în ţările care au încep să iasă din blocajele impuse pentru a reduce răspândirea noului coronavirus. La momentul actual, guvernele din întreaga lume se confruntă cu dilema modalităților prin care să își redeschidă economiile, în contextul în care pandemia de nou coronavirus continuă.
În Italia, numărul deceselor a crescut ușor. În schimb, a scăzut bilanțul noilor infectări.
Autoritățile sanitare franceze au raportat 263 de noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Comunicat în seara primei zile de ieşire din izolare a populaţiei, numărul cazurilor mortale este în creştere puternică după mai multe zile de scădere record.
Pasagerii francezi care vor sosi în Marea Britanie ar putea fi scutiți de obligativitatea carantinei de 14 zile. Până acum, doar Irlanda se afla pe lista excepțiilor. Pentru moment, Regatul Unit nu a comunicat o dată exactă pentru redeschiderea granițelor aeriene.
Autoritățile ruse au comunicat 11.656 de noi infecții cu SARS-CoV-2, cel mai ridicat bilanț zilnic de la izbucnirea epidemiei. Moscova atribuie acest număr unui program masiv de testare
După trei luni de pauză, Walt Disney Company a redeschis cel mai mare parc de distracţii al său din Asia, cel din Shanghai. Purtarea măștii este obligatorie pentru vizitatori, al căror număr este controlat.
Guvernul saudit a anunţat că va tripla Taxa pe Valoarea Adăugată, de la 5% la 15%, în încercarea de a echilibra finanţele țării, puternic afectate de prăbuşirea preţului petrolului şi pandemia de nou coronavirus. De asemenea, va fi suspendată plata unei alocaţii lunare de care beneficiau angajaţii în sectorul de stat, introdusă în anul 2018, de regele Salman.
Finala Cupei Germaniei la fotbal a fost programată pentru data de 4 iulie.
- Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu