Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 40

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Autoritățile au raportat alte 431 infecții cu noul coronavirus.

Bilanțul cazurilor mortale a urcat la 790 în România. Printre ultimele victime se numără și un ambulanțier din Suceava. 

Inspectorii sanitari au confirmat 19 cazuri de coronavirus într-o familie din orașul Buzău. Sursa infecţiei comunitare este un bărbat care, după o deplasare în județul Ialomița, unde a intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, a răspândit virusul în rândul rudelor sale. O anchetă epidemiologică este în curs. Toate cele 19 persoane testate pozitiv au fost preluate de ambulanţe, fiind transportate la spitale din Râmnicu Sărat şi Bucureşti.

Starea de sănătate a Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților s-a agravat, acesta fiind intubat la secţia de ATI a unităţii sanitare, au declarat surse din cadrul Institutului bucureștean de Boli Infecţioase “Matei Balş”. Infectat cu noul coronavirus, Pimen a fost transferat la Bucureşti pe 20 aprilie.

27 de cadre medicale şi 3 pacienţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, județul Dolj, sunt în izolare, după ce au intrat în contact cu o femeie infectată cu noul coronavirus.

Şef al Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă susține că, în prezent, în România, situația se menține “riscantă” în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de coronavirus. Data de 15 mai a fost anunțată de oficiali, în frunte cu șeful statului, ca moment de relaxare a restricțiilor impuse prin starea de urgență, instituită în contextul crizei sanitare. În ultimele zile, autoritățile au îndemnat la prudență și la respectarea izolării sociale.

Măsurile de relaxare vor fi graduale și autoritățile vor observa impactul între ele, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Potrivit lui, șoferii mijloacelor de transport nu ar trebui să lase călătorii să urce fără mască, iar la serviciu ar trebui luată temperatura angajaților.

În Capitală, vor fi monitorizate orele, dar şi locurile unde se formează aglomerație, pentru a suplimenta „punctual” mijloacele de transport, pentru protecţia călătorilor, dar şi a conducătorilor auto, a anunțat primarul general Gabriela Firea.

În plină criză epidemică, aproximativ 10.000 de locuitori din Orșova au rămas fără apă potabilă, după ce autorităţile au sitat livrările. Instalaţiile sunt pline de aluviuni din cauza precipitațiilor abundente.

Ministrul Tineretului şi Sportului a declarat că se pregăteşte un cadru legislativ pentru reluarea competiţiilor sportive. Startul acestora va fi dat doar în momentul în care va exista siguranţa că totul este sub control.

Companiile care și-au menținut activitatea pe linia de plutire, în toată perioada stării de urgență, ar putea fi recompensate de stat. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a spus că guvernul caută o soluție „astfel încât și activitatea lor să poată fi apreciată și văzută”.

Fiecare român va avea o datorie cuprinsă între 3.800 şi 5.900 de lei la finalul acestui an. Suma datorată reprezintă deficitul bugetului de stat, care poate depăşi 100 de miliarde de lei anul acesta.

Magnatul american Warren Buffet şi-a vândut toate activele deţinute în companii aeriene, între care Delta Air Lines şi American Airlines, motivând că industria de aviaţie nu va provoca decât pierderi în viitor.

Bulgaria a ridicat interdicţia privind deplasările în afara comunităţilor locale și începe relaxarea restricţiilor instituite pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Epidemia a provocat 72 de decese, iar numărul total al cazurilor confirmate a ajuns la 1.611 în țara de la sud de Dunăre.

Protecţia Civilă italiană a anunţat alte 174 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, ridicând totalul la 28.884 în Peninsulă.

Autoritățile sanitare franceze a raportat alte 135 de noi decese. De la debutul epidemiei, bilanțul cazurilor mortale a ajuns la 24.895 în Hexagon.

Marea Britanie a consemnat 315 de noi victime ale COVID-19. Bilanțul cazurilor mortale a ajuns la 28.446 de cazuri mortale.

În ciuda epidemiei de COVID-19, regimul de la Minsk intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai, pentru a marca cei 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Elevii de clase primare s-au întors la cursuri în Israel, după 50 de zile petrecute acasă din cauza pandemiei de coronavirus. Totodată, și-au preluat pregătirea elevii care încheie liceul și au de susținut examenul de absolvire.

Pe lângă epidemie, Statele Unite se mai confruntă cu un pericol în aceasta perioadă. Viespi uriașe ucigașe asiatice, insectele ce pot atinge până la 5 centrimteri lungime, au fost identificate pentru prima dată pe tărâm american, mai ales în statul Washington.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că actuala criză sanitară, generată de COVID-19, a scos clar în evidență importanța activității jurnaliștilor.

Într-un reportaj Lumea Europa FM, am descoperit cum percep copiii pandemia de coronavirus.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu