Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 32

  • Fotografie de Ștefan Enache

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Au trecut 60 de zile de la confirmarea primului caz de SARS-CoV-2. Un tânăr din judeţul Gorj a fost testat pozitiv, fiind contact al unui italian venit în vizită. Pe atunci, mai multe țări europene erau afectate. China, țară unde a izbucnit pandemia, instituise carantina în regiunea Wuhan.

La 60 de zile de la acel moment, în România sunt consemnate 10.635 de cazuri.

Bilanțul deceselor a depășit pragul de 600.

O fată de 21 de ani din județul Vrancea este cea mai tânără victimă a noului coronavirus în România. Internată la 3 aprilie în Spitalul Județean din Focșani, pacienta suferea și de alte afecțiuni.

Autorităţile au anunţat că, în ultimele 24 de ore, au murit alți trei vârstnici de la căminul privat din Galaţi. Bilanţul a urcat la 26 de decese în rândul persoanelor din această unitate, devenită focar de COVID-19.

Experții suntde părere că măsurile de distanţare socială luate din timp, după ce autorităţile au văzut ce se întâmplă în alte state din Europa, au avut rezultate. Totodată, aceştia nu exclud ca şi în România numărul de cazuri să crească brusc, dacă oameniii nu vor fi responsabili şi nu vor respecta în primul rând normele de igienă şi nu vor purta mască atunci când ies în spațiile publice.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția populației, sâmbătă, că actualele restricții rămân în vigoare până la jumătatea lunii viitoare, când expiră starea de urgență. Raed Arafat a admis faptul că unii cetățeni nu mai respectă regulile de distanțare socială și izolare.

“Totul depinde de populație. Pentru acum, s-au impus niște reguli, sunt controlate (…) este responsabilitatea populației trebuie să le respecte. La momentul de relaxare, reponsabilitatea devine mai mare de partea populație”, a adăugat Raed Arafat. “Este muncă de echipă! Dacă populația nu își joacă rolul corect, înseamnă că vom eșua (…) Dacă nu respectăm regulile impuse, riscul de revenire a unui noul val de infecții este extrem, acest lucru nu poate nimeni să îl nege. Oricum, noi ne așteptăm la un nou val în toamnă, dar dacă nu respectăm regulile, putem să avem creșteri de cazuri la Terapie Intensivă, pe secții… Pentru noi, încă este un virus nou. Dacă nu respectăm regulile, s-ar putea să primim o lovitură de boomerang, să ne întoarcem la o situație gravă, care necesită alte măsuri mai restrictive”, a avertizat șeful DSU.

Aflat în control la Sfântu Gheorghe și la Brașov, ministrul Sănătății a spus că restricțiile impuse de actuala epidemie vor fi ridicate gradual, în funcție de numărul de îmbolnăviri din fiecare regiune. Cu alte cuvinte, este posibil ca o măsură să nu se aplice simulta, în toată țara. În prezent, există stocuri de echipamente, materiale sanitare şi medicamente. Potrivit ministrului, managerii unităților medicale trebuie doar să le solicite.

Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție telefonică cu omologul american pe tema crizei pandemice. Donald Trump și-a exprimat intenția de a trimite ventilatoare pentru spitalele din România.

Serviciul Român de Informații a avertizat că, în contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2, a fost identificată o campanie de distribuire de malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe telefoanele mobile. Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2.

Încărcat la Shenzen, în China, un nou transport de aparatură medicală atât de necesară în secțiile de Terapie Intensivă este în drum spre România. Avionul militar a fost contractat de compania Altex, care și-a pus la dispoziție toată resursele și infrastructura de care dispune pentru a răspunde nevoilor spitalelor.

Vânzările de prezervative s-au dublat în luna martie, când în România a fost instituită starea de urgență.

Organizația Mondială a Sănătății susține că, la momentul actual, nu există dovezi care să ateste că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sunt protejate de o eventuală reinfectare. Unele voci au spus că pacienții care înving boala pot dezvolta anticorpi, care să atace virusul pe viitor și, astfel, să le asigure imunitate.

Marea Britanie testează prezența anticorpilor în sânge, pentru a descoperi dacă persoanele au contractat infecția în trecut. Metoda este considerată crucială pentru găsirea unei căi de ieșire din actualul blocaj și pentru furnizarea de date pentru experții care lucrează la dezvoltarea unui vaccin.

În Italia, bilanţul epidemic a ajuns la 26.384 de decese. 

Regatul Unit a raportat alte 813 noi cazuri mortale ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanţul total al deceselor a crescut la 20.319.

Spania a anunțat 378 de noi decese cauzate de virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19. Bilanţul total al cazurilor mortale a crescut până la 22 902 de decese. Spania este a treia cea mai îndoliată națiune din cauza pandemiei, după Statele Unite ale Americii şi Italia.

Proteste de amploare au izbucnit, sâmbătă, la Berlin și la Stuttgart, față de restricțiile de circulație impuse de autoritățile germane.

Autoritățile sanitare din Germania au anunțat alte 179 de decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul cazurilor mortale a trecut de pragul a 5.500.

Pandemia a forțat amânarea majoritatea concertelor și evenimentelor estivale. Însumate, pierderile industriei sunt estimate la milioane de euro.

Pandemia de nou coronavirus a depășit pragul a 200.000 de decese. Organizația Națiunilor Unite a cerut a mobilizare generală pentru a obține un vaccin accesibil tuturor, singura modalitate rapidă de a reduce numărul infectărilor. Temerile au forțat jumătate din omenire la carantină și au expus economiile lumii la o recesiune fără precedent.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu