Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat alte 22 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus.
Bilanțul epidemic urcă la 567 de cazuri mortale.
Numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 10.417 în România, în creștere cu 321.
La ATI, în acest moment, sunt internați 241 de pacienți.
2.817 persoane sunt declarate vindecate.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 121.602 de teste.
La Europa FM, secretarul de stat Raed Arafat a admis că România nu poate să rămână cu măsuri restrictive nelimitate și că nu crede că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență după data de 15 mai. Totodată, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avertizat că există și posibilitatea unui al doilea val epidemic, în toamnă sau iarnă.
Premierul declară că autorităţile vor anunţa, cu o săptămână înainte de încheierea stării de urgență, reguli de conduită care trebuie respectate de populație pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Planul de relaxare a fost anunțat, în această săptămână, de șeful statului.
Ludovic Orban dă asigurări cu nu vor mai exista restricţii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie.
Obligativitatea purtării măştii de protecţie facială în spaţiile publice închise este rezultatul unei analize realizate de specialişti, a explicat șeful executivului. “Eu sper să nu fie necesar să amendăm pe nimeni”, a adăugat Ludovic Orban. Pentru persoanele fără venituri, va fi stabilit un mecanism de distribuire a măștilor în baza unor anchete sociale.
Autoritățile gălățene au anunţat că alți doi bătrâni de la căminul privat au murit. Bilanţul din acest focar a urcat la 23 de decese.
Spitalul Județean Vaslui a devenit focar de infecție după ce 16 angajați, din secțiile TBC și Pneumologie, au fost confirmați cu noul coronavirus. Un șef a fost demis, după ce s-ar fi opus testării cadrelor medicale.
Alţi doi angajaţi de la Penitenciarului Giurgiu au fost confirmați cu noul coronavirus. Cei doi angajaţi nu au interacţionat cu deţinuţii din această închisoare. În total, nouă angajaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt infectați.
Unitatea de Suport Medical Bucureștii Noi a fost inaugurată. “Sunt foarte bucuros că antreprenorii, ONG-urile și persoanele private au înțeles că este bine să nu lase statul să gestioneze singur această epidemie”, a spus președintele Klaus Iohannis.
La Arad, mai multe persoane și-au luat câteva beri și au mers pe malul Mureșului pentru a face un grătar cu pește pe care urmau să-l pescuiască, în plină epidemie. Distracția le-a fost oprită imediat de jandarmi, care le-au amendat pentru că au ieșit ilegal din casă.
Compania naţională de stat Tarom reia zborurile începând cu 2 mai. Prima destinaţie spre care se va putea zbura este Amsterdam, iar în următoarele zile vor fi zboruri și spre Atena, Paris şi Frankfurt
Din cauza pandemiei de coronavirus, multe reguli se vor schimba și totul va arăta altfel, de la călătoria cu avionul, până la cazarea la hotel și așezarea șezlongurilor pe plajă, spun specialiștii în turism. În vreme ce statele europene gândesc strategii pentru relansarea turismului în condiții de siguranță, Comisia Europeană urmează să stabilească reguli clare pentru călătoria cu avionul, mai ales că au existat companii aeriene care nu sunt de acord cu păstrarea unui rând liber între pasageri.
Autoritățile sanitare britanice au raportat alte 684 de decese cauzate de noul coronavirus. Bilanțul epidemiei de COVID-19, boala cauzată de visurul SARS-CoV-2, a ajuns la 19.506 în Regatul Unit. Britanicii aşteaptă reîntoarcerea la cârma ţării a premierului Boris Johnson, aflat în convalescenţă.
Franța a consemnat 389 de noi decese cauzate de noul coronavirus. Bilanțul epidemiei a ajuns la 22.245 de cazuri mortale în Hexagon.
Platforma YouTube va interzice conţinuturile ce contrazic direct recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind pandemia de COVID-19. Deţinut de Google, serviciul online va elimina toate conţinuturile considerate „neverificate din punct de vedere medical”.
Donald Trump sugerase că dezinfectanții ar putea fi folosiți în tratarea infecției cu noul coronavirus. Un gest care a scandalizat comunitatea medicală și a generat o adevărată furtună de critici în mediul online.
Într-un comunicat, Beckitt Benckiser le cere clienților care îi folosesc produsele ca, “sub nici o formă”, să nu le ingereze sau să și le injecteze în corp. “Produsele noastre dezinfectante și de igienă trebuie utilizate numai așa cum este prevăzut și în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Vă rugăm să citiți eticheta și informațiile de siguranță”, a adăugat compania.
Asistentă medicală la secția de terapie intensivă dintr-un spital al statului american Arizona ce tratează pacienți cu COVID-19, Lauren Leander a decis să ia atitudine când, la începutul săptămânii, aproape 1.000 de protestatari s-au strâns în față clădirii Capitoliului pentru a cere ridicarea măsurilor care îi obligă să rămână în case. Tânăra și-a pus o mască pentru a se proteja de cei care ieșiseră la demonstrație, fără a respecta recomandarea de distanțare socială.
Turneul de Grand Slam de la Roland Garros a fost din nou amînat cu o săptămână. Astfel, competiția ar urma să se desfășoare în perioada 27 septembrie-4 octombrie.
Federaţia olandeză de fotbal a hotărât să pună capăt ediţiei de anul acesta a campionatului intern. Nicio echipă nu a fost declarată campioană. Primele două clasate la momentul suspendării competiţiei, Ajax şi AZ Alkmaar, vor avea şansa să evolueze în Liga Campionilor, iar Feyenoord, PSV şi Willem II vor merge în Europa League.
Cântăreaţa canadiană Céline Dion a amânat concerte programate în 19 de oraşe europene, în perioada 21 mai – 25 iulie. Pe listă apar orașe precum Praga, Budapesta, Zurich, Viena, Hamburg, Berlin, Paris. Pentru moment, artista nu a făcut vreo referire în ceea ce privește recitalul de la București, din 29 iulie.
- Jurnal online de carantină, realizate de Andrei Paleu