Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 27

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 8.936, în creștere cu 190 față de cele raportate duminică.

Numărul persoanelor vindecate a urcat la 2.017.

De la debutul crizei sanitare, 478 de persoane au murit din cauza COVID-19, între care o infirmieră din Arad a murit de COVID-19. Este al patrulea deces din rândul cadrelor medicale din România.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților este infectat cu noul coronavirus. În vârstă de 90 de ani, Pimen a fost diagnosticat cu o formă medie a bolii, au declarat surse medicale. Internat la la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, arhiepiscopul ar urma să fie transferat, cu un elicopter, împreună cu un alt pacient, la Institutul „Matei Balș” din București.

În contextul vehiculării în spațiul public a unor propuneri referitoare la o eventuală relaxare a restricțiilor instituite pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică transmite că măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară.

Ieșit recent de la Terapie Intensiv, un pacient confirmat cu noul coronavirus şi internat pentru tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a fugit pe geamul de la baie. Bărbatul a fost prins ulterior.

Un factor poştal din comuna clujeană Tritenii de Jos este infectat cu noul coronavirus. Femeia are o formă uşoară spre medie de COVID-19. Cu sprijinul polițiștilor, inspectorii Direcției de Sănătate Publică fac anchete epidemiologice extinse, având în vedere numărul mare de potenţiali contacţi.

Prefectura Sibiu a anunţat că 17 angajați de la fabrica de materiale sanitare din Cisnădie sunt infectați cu noul coronavirus. Restul angajaţilor sunt în continuare izolaţi la domiciliu.

Cel mai mare focar de coronavirus din judeţul Dâmbovița este la Răcari, unde au fost infectate 51 de persoane. Cele mai multe cazuri sunt la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au depistat 4.787 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Sancţiunile contravenţionale aplicate însumează valoarea de 11.834.677 de lei.

Un tânăr din Zalău a fost reținut după ce postat, pe o reţea de socializare, mesaje în care îndemna oamenii să iasă în stradă şi să provoace haos.

Referindu-se la recentele scandaluri stradale de la Hunedoara, Săcele și Bucureşti, şeful de cabinet al ministrului de Interne susține că forţele de ordine vor face tot ce este necesar pentru a asigura liniştea publică. Potrivit comisarului Traian Berbeceanu, ”la violenţă trebuie răspuns cu violenţă”.

La cererea conducerii MAI, vor fi suplimentate forţele de ordine pentru a patrula în ţară în zonele cunoscute cu nivel ridicat de infracţionalitate. Două aeronave vor survola zonele cu nivel ridicat de criminalitate.

După incidentele violente din Săcele, județul Brașov, autoritățile au luat măsuri suplimentare de siguranță. Mai multe echipaje ale Poliției Militare au fost trimise în zonă și patrulează în cartierul Gârcini, unde locuiește o comunitate de romi.

Primarul sectorului bucureștean 3, Robert Negoiţă, şi iubita acestuia, au fost amendaţi cu câte 10.000 de lei pentru că s-au plimbat cu bicicletele prin Parcul IOR. Poliţia Capitalei susține că s-a sesizat din oficiu după ce imaginile au ajuns în mediul online. Sancțiunile s-a aplicat pentru încălcarea prevederilor Ordonanţelor Militare. Parcurile bucureștene sunt închise în actualul context epidemic, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Forţele Armate ucrainene au anunţat 3 noi cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 în rândul militarilor. Bilanţul epidemiei de coronavirus în rândurile armatei ucrainene a ajuns, astfel, la 35 de îmbolnăviri şi 2 decese.

15.000 de soldați ruși au fost plasați în carantină, după ce au fost scoși la repetiții pentru parada dedicată Zilei Victoriei, anulată de autorități. Militarii au respectat regulile de distanțare socială impuse de epidemia de coronavirus. Soldații au fost trimiși înapoi în bazele militare unde vor rămîne izolați timp de două săptămâni.

Noul coronavirus a ucis 399 de persoane în Spania, în ultimele 24 de ore, fiind cel mai redus număr din ultimele patru săptămâni. Cazurile depistate au depăşit pragul de 200.000 în statul iberic.

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a depăşit pragul de 20.000 în în Franţa.

Pentru prima dată în ultimele săptămâni, Germania a relaxat restricțiile impuse în contextul epidemiei de nou coronavirus. Țara a reușit, în ultimele zile, să controleze relativ răspândirea virusului SARS-CoV-2. Micile magazine se pot redeschide, dar sunt obligate să respecte regulile de distanțare a clienților. Școlile rămân închise.

Autoritățile Cehiei au început relaxarea restricţiilor impuse ca urmare a crizei sanitare generate de noul coronavirus. Piețele agricole, cele auto și unele mici afaceri se pot redeschide pentru prima dată din 12 martie, când a fost impusă carantina. Cehia a fost una dintre primele țări europene care a adoptat măsuri de protecție sanitară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat, luni, că relaxarea actualelor retricții impuse în lupta cu noul coronavirus nu înseamnă finalul pandemiei. Directorul OMS, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că se impun „efoturi susţinute” din partea guvernelor şi cetățenilor. Potrivit lui, măsurile de izolare pot ajuta o ţară să reducă presiunea epidemică, dar nu o pot opri.

Pandemia de coronavirus va închide cantinele marilor uzine auto din Europa, și va impune reguli mai stricte pentru pauzele de țigară și de mers la toaletă.

Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și Regatul Unit ar putea dispărea în urma crizei coronavirus, arată un raport al companiei americane de consultanță McKinsey.

Pe fondul reducerii cererii, prețul petrolului american a ajuns la minimul ultimilor 21 de ani.

Prețurile cafelei Arabica au crescut luna trecută din cauza îngrijorărilor legate de disponibilitatea sa.

Mai multe acţiuni judiciare colective au fost lansate în Statele Unite împotriva Chinei, unde a izbucnit pandemia. Petenții solicită daune materiale de mii de miliarde de dolari pentru efectele acesteia.

Unele dintre plajele Australiei s-au redeschis. Sectoarele de litoral, pline de turiști în lunile trecute, au fost închise în contextul răspândirii cazurilor de nou coronavirus. Pentru început, au primit permisiunea să intre în apă doar practicanții de surfing. Activitățile sportive solitare sunt, de asemenea, permise pe nisip.

Un nou studiu a arătat că mâinile uscate la aparat pot contamina suprafeţele atinse de zece ori mai mult decât cele uscate cu prosoape de hârtie.

Autorităţile peruane au raportat peste 15.000 de cazuri de nou coronavirus, dintre care 400 au fost mortale. Epidemia a blocat economia acestui stat, unul dintre cei mai mari producători de cupru ai lumii. Milioane de persoane au rămas fără locuri de muncă.

Dua Lipa, Rita Ora, Anne-Marie, Ellie Goulding, Jess Glynne, Paloma Faith, Zara Larsson, Chris Martin, Rag ‘N’ Bone Man și trupa Bastille se numără printre artiştii care au înregistrat un cover al piesei „Times Like These”. Veniturile generate de această versiune a melodiei, a cărei lansare este programată joi, la prânz, vor ajunge la organizaţiile Children in Need şi Comic Relief

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu