Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 23

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că numărul cazurilor confirmate de nou coronavirus a ajuns la 7.707 în România, în creștere cu 491.

Bilanțul epidemic al deceselor a urcat la 392. La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți. 1.357 persoane au fost declarate vindecate.

Numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a ajuns la 981 în România.

Parlamentul a aprobat, într-o ședință online, decretul emis de șeful statului pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile. ALDE şi Pro România s-au împotrivit.

Aleșii au stabilit ca guvernul să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a stabilit majoritatea din legislativ. Totodată, la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.

Șeful statului i-a criticat dur pe politicienii “care încearcă să obțină capital electoral de pe urma pandemiei”.

Premierul Ludovic Orban a respins, joi seară, acuzațiile că actuala guvernare liberală ar face achiziţii prin ”firmele de casă” ale politicienilor liberali.

Potrivit lui Ludovic Orban, în acest moment, estimările indică un vârf epidemiei în perioada 1-5 mai.

“Asta nu înseamnă că după vârf vom scăpa. Urmează să menţinem, o perioadă de timp după vârf, respectarea regulilor, astfel încât să scăpăm cât mai repede de virus. Toate deciziile le vom lua în funcţie de evoluţia epidemiei, şi ca să fim oneşti, nu există prognoze cu grad de 100%. Sunt prognoze care au o cantitate mare de informaţii, dar nu sunt sigure 100%”, a explicat acesta.

Grupul de Comunicare Strategică consideră că discursul public trebuie să evite dezinformarea, iar lupta cu pandemia nu trebuie politizată.

Ministrul Sănătății a avertizat că lipsa izolării voluntare în perioada sărbătorilor pascale poate crește semnificativ numărul de infecții cu nou coronavirus.

„În cazul în care vom avea o transmitere accentuată în comunități, nerespectarea unor reguli putem merge și la mai multe cazuri, 15.000-20.000 dacă nu avem acele precauții. Mențin ce am spus și acum patru și opt săptămâni: izolare voluntară la domiciliu, încă nu este timpul. Rămâne acel timp când vom vedea stagnarea numărului de cazuri de la o zi la alta și chiar când vom avea cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul de Interne a precizat, joi, că în România sunt disponibile 13.254 de locuri în carantină. La nevoie, numărul acestora poate crește.

„Cei care au crezut că vor veni acasă de Paști și vor sta în izolare la domiciliu… au înțeles eronat”, a insitat Marcel Vela.

Bunurile aflate sub sechestru în cadrul dosarelor penale şi sunt necesare pentru a preveni răspândirea COVID-19 pot fi preluate de stat. Măsura este inclusă într-un ghid al Ministerului Justiţiei, emis ca urmare a prelungirii stării de urgenţă.

5 decese de COVID-19 din Spitalul Județean Suceava au dispărut pur și simplu din statisticile Direcției de Sănătate Publică.

19 cadre medicale de la Spitalul de Nefrologie Carol Davila din București sunt infectate.

9 asistente, 7 infirmiere și un medic au fost testați pozitiv cu noul coronavirus la Spitalul Municipal Câmpulung. Prefectura Argeş transmite că la originea infectărilor din unitatea medicală ar fi focarul de COVID-19 dintr-o comună.

13 asistente, 7 infirmiere, 2 medici, un brancardier şi un angajat din sectorul de suport de la Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Focşani sunt confirmaţi cu noul coronavirus. În unitatea vrânceană, la momentul actual, sunt internate două persoane diagnosticate cu COVID-19 se află în stare foarte gravă

13 vârstnici și o angajată de de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus. Pacienţii urmează să fie internaţi, joi seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, centru de tratare COVID-19.

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că un al cincilea angajat al instituţiei a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Secretar general al Organizației Nord-Atlantice, Mircea Geoană a explicat, joi seara, implicarea alianței militare în actuala pandemie. ”Prima noastră misiune este să ţinem un miliard de oameni în pace, în securitate şi să veghem ca o criză masivă şi păcătoasă de tip sanitar să nu se transforme într-o criză de tip securitar. De aceea, gradul nostru de vigilenţă este la fel de înalt, chiar dacă intensitatea activităţilor noastre este puţin mai redusă, este firesc, trebuie să ne protejăm oamenii”, a declarat acesta la Antena 3.

Uniunea Europeană a cerut scuze Italiei pentru că a ajutat prea puțin această țară la începutul pandemiei.

90.000 dintre cazurile mortale sunt în Europa, ceea ce reprezintă peste 65% din total.

Autoritățile britanice au comunicat alte 861 de decese ale unor persoane infectate cu SARS-CoV-2. Bilanțul epidemic total a urcat la 13.729 de cazuri mortale de COVID-19. Cifrele includ doar raportările spitalelor. Guvernul de la Londra a anunțat că prelungește perioada de izolare “pentru cel puțin” alte 3 săptămâni.

Guvernul elveţian plănuiește să relaxeze gradual restricţiile antiepidemice. Cabinetele medicale, saloanele de coafură, masaj şi înfrumuseţare, florăriile vor putea fi deschise din 27 aprilie.

Statele Unite ale Americii s-su apropiat de pragul a 31.000 de cazuri mortale de COVID-19.

În contextul epidemic actual, care a blocat mare parte din economia americană, 22 de milioane de persoane au solicitat, în ultima lună, ajutoare de șomaj.

Preşedintele rus a decis să amâne parada militară anuală de la 9 mai, ziua la care administrația de la Kremlin sărbătoreşte victoria împotriva Germaniei naziste.

Președintele brazilian l-a destituit pe Luiz Henrique Mandetta din postul de ministru al Sănătății. Cei doi au intrat în conflict în timpul crizei epidemice, ale cărei efecte Jair Bolsonaro continuă să le minimizeze. În schimb, ministrul a fost una dintre vocile care au insistat pe strategia distanțării sociale a populației, ca strategie de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Bolnav de COVID-19, scriitorul chilian Luis Sepúlveda a murit, în Spania, la vârsta de 70 de ani

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu