Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.
Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.Grupul de Comunicare Strategică a raportat, de-a lungul zilei de miercuri, alte 22 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus.
La nivel național, au fost anunțate alte 17 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul epidemic a urcat la 331 de cazuri mortale în România.
La ATI, în acest moment, sunt internați 231 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 24.020 de persoane. Alte 71.293 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 67.204 de teste.
Capacitatea zilnică a României este de aproape 5.000 de teste, dar se fac mai puține, a admis ministrul Sănătății. “Nu toate echipele au aceeaşi pregătire”, a explicat Nelu Tătaru.
Numărul de cazuri de COVID 19 a crescut cu 18,9% față de săptămâna trecută, arată raportul săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică. A fost, însă, o săptămână în care s-au făcut și cele mai multe testări.
“Încă ţinem foarte mult, poate mai accentuat, la restricţii fiindcă vin trei-patru săptămâni destul de grele. Vorbim poate de o relaxare după 15-20 mai sau 1 iunie, dar aceste relaxări se vor face progresiv doar separat pe fiecare localitate în parte şi se vor face în acelaşi timp şi cu nişte restricţii. Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi. Adică, trebuie să ne gândim că o relaxare pe care o facem va rămâne cu nişte precauţii”, a spus ministrul.
Poliția Română a transmis că numărul faptelor de violență în familie a crescut, în contextul izolării la domiciliu determinate de pandemie. Numărul altor infracțiuni penale a scăzut puternic.
Liderul interimar al PSD consideră că, în lipsa măsurilor corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic, prelungirea stării de urgenţă “ar fi o inconştienţă totală”. Marcel Ciolacu susține că cetățenii şi mediul de afaceri aşteaptă să afle de la șeful statului şi de la Guvern care este perspectiva.
Un înalt reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că protecţia facială va deveni o obişnuinţă în urma pandemiei. Doctorul David Nabarro spune că populația globului trebuie să accepte “noua realitate”.
Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 20.465 de decese în Italia, cu 566 de noi cazuri mortale. Numărul total al persoanelor infectate până acum a ajuns la 159.516.
Bilanţul cazurilor mortale a ajuns la un total de 17.489 în Spania. Luni, au început să se redeschidă şantierele de construcţii şi fabricile, în condiţiile în care statul încearcă să iasă din ceea ce premierul Pedro Sanchez a numit “hibernarea economică”, cauzată de epidemie. Unele autorităţi regionale susţin că este prea devreme pentru relaxarea restricţiilor.
Într-un discurs către națiune, președintele francez a anunțat că restricțiile impuse de actuala pandemie vor fi menținute până la data de 11 mai. Potrivit lui Emmanuel Macron, până la acel moment, autoritățile sanitare din Hexagon vor avea capacitatea să testeze orice persoană care prezintă simptome de COVID-19. Cafenelele, restaurantele sau sălile de cinema, teatru sau concerte vor rămâne închise și după 11 mai.
Bilanțul epidemic a depăși pragul a 10.000 de decese cauzate de COVID-19 în statul american New York. “Ce-i mai rău a trecut, dacă continuăm să fim inteligenţi”, a transmis guvernatorul Andrew Cuomo, care a insistat ca populația să respecte restricțiile.
Unul dintre prezentatorii emisiunii ‘Good Morning America’ a dezvăluit că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. George Stephanopoulos nu are simptome de boală. Soţia sa, actriţa de comedie Ali Wentworth, se luptă, de mai multe zile, cu COVID-19.
Aflată în autoizolare, cântăreaţa americană Mariah Carey a înregistrat o nouă versiune a baladei „Hero”, în semn de omagiu pentru luptătorii din prima linie cu actuala pandemie. Publicată pe YouTube, înregistrarea a fost vizionată de peste 500.000 de ori.
- Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu